Missuppfattning om meditation

Människor som utövar meditation för att observera sinnet får ofta höra att de inte lever i verkligheten alternativt att de är känslokalla. En som utövar meditation förväntas alltid sitta still som en Buddah med ett stort leende utan att göra någonting, inga vänner och inget att bry sig om. En som är mån om sinnet måste omedelbart upphöra med alla mänskliga beteenden och känslor.

I gamla skrifter finns det avbilder på människor med en gloria runt huvudet som skall föreställa att personen är upplyst. En upplyst människa kan vara en person som Buddah eller Jesus men det kan också vara Conny nere på den lokala puben. Det finns ingen som kan se att en människa är upplyst och det finns inte heller några speciella egenskaper en upplyst människa har. En vanlig missuppfattning är att en person som har fullständig kontroll på sinnet upphör att vara människa och blir något slags helgon som åker runt med ett trollspö och befriar människor från deras lidande.

En annan vanlig missuppfattning är att man måste vara en hippie från 60-talet som äter psykedeliska svampar, har långt hår och ett peace-märke runt halsen. Det stämmer inte heller då bland annat Google och Twitter erbjuder meditation till sina anställda. Meditation har visat sig ha enorma hälsofördelar som är svåra att förneka med kunskapen vi har idag. Bland andra Katy Perry och 50 cent mediterar och sist jag kollade var de inga hippies.

Men jag kan inte. Mitt huvud bara snurrar när jag försöker!

Välkommen till det mänskliga sinnet! Du är precis som alla andra när det gäller psyket. Varenda människa som lever har ett sinne som fungerar helt på egen hand och helt utom din kontroll. Du är inte unik. Kan man förstå att man inte är mer speciell än någon annan kan man också förstå att meditation är svårt för alla till en början. Det går ut på att man skall misslyckas och när det gäller meditation finns det inget sätt att vinna på. Du kan aldrig vinna över tankarna då dem är utanför din kontroll utan det handlar om att se tankar för vad dem är.

Meditation handlar inte om att man skall bli någon annan. Det handlar om att lära sig att se verkligheten för vad den är utan att lägga till eller ta bort någonting. Har man aldrig observerat sinnet tror man på allting som sägs och det innebär att man ser sig själv som ett offer när något jobbigt händer. Har man tränat länge inser man istället att alla problem beror endast på en själv men i övrigt ser verkligheten likadan ut bara att perspektivet är annorlunda. Fördelen med att se sin egen del i det som händer är att man har mycket lättare att göra någonting åt det. Har man aldrig mediterat baserar man sin verklighet på omgivningen och man förväntar sig att omgivningen måste ändra på sig först innan man kan må bra. Precis som med tankar är också omgivningen utanför din kontroll.

Det vi istället kan göra är att förstå hur sinnet fungerar och på så sätt låta det vara precis som det är utan att ta åt sig av allt som händer. Problem finns kvar, känslor finns kvar och dumma människor finns kvar. Det enda som händer är att personen som bryr sig om allt negativt sakta tynar bort och istället lämnar plats för allt det goda.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *