Förändring är lycka

Igår lämnade jag ifrån mig lägenhetsnycklarna vilket betyder att min resa har börjat på riktigt! Mitt hem bär jag nu med mig på ryggen i form av en 60 liters backpacking-väska.

Det är omöjligt att förbereda sig på förändring utan det enda man kan göra är att acceptera att förändring är en universell lag som pågår hela tiden. I vanliga fall lägger man inte märke till den med tanke på att varje ny stund är ganska lik den förra. Jag har kommit på att förändring är det bästa som finns om man medvetet gör stora val som förändrar mycket. Det är då man känner att hela ens person, omgivning och förhållanden tar en helt ny vändning och känslan av att leva mångfaldigas.

Alla märker av förändring när något negativt händer som att ofrivilligt bli arbetslös eller att förlora en närstående. I de fallen ser man förändring som något jobbigt och många gånger blir man också överväldigad av faktumet när det händer. Det här kan leda till att man försöker förändra så lite som möjligt för att på så sätt försäkra sig om att inte bli sårad igen. Jag blir ledsen och lite frustrerad när jag hör människor säga att ”det ska vara som det alltid har varit” eller ännu värre ”det var bättre förr”. Dessa bakåtsträvare kommer aldrig uppskatta förändring som råkar vara den stora grejen med livet och om de förstod hur illa det påverkar ens mående så hade de nog inte fortsatt med det.

Det finns ingenting som är permanent när vi går igenom livet men ändå har miljarder människor gjort en överenskommelse om att vi skall hålla oss till alla regler och lagar som vi själva satt upp. Vi har färdiga samhällen och alla förväntas platsa in där för ”så har det alltid varit”. Det här är givetvis ohållbart och det visar sig bara man öppnar en dagstidning eller slår på tvn. När människor klingar fast i sin yttre omvärld kommer de alltid bli besvikna vid minsta lilla förändring och de gångerna de accepterar förändring så är det alltid för att de fått det lite bättre.

Ju mer jag lär mig att inte göra någon skillnad på förändring desto lyckligare blir jag. Vi kan konstatera att förändring är oundvikligt och lär vi oss att uppskatta detta eviga fenomen så kan vi bättre förstå hur allting fungerar. Inte nog med det, vi människor har förmågan att påverka förändring i den riktningen vi själva vill. För att påverka detta krävs det att man blir medveten om förändringens natur och dessutom veta vad det är man vill ändra på. Detta betyder att temporära känslor är ingen bra grund att stå på när man gör stora val för de är inte tillförlitliga i det långa loppet. Så bli arg, ledsen, irriterad eller vad som helst men gör inga val om du inte har ett stilla sinne.

Förändring är det som gör att vi kan leva ett fantastiskt liv med allt vad det innebär. Nya färger, temperaturer och smaker. Berg-och-dalbanor, känslostormar av alla dess slag och den kittlande lyckan när man gör något man älskar. Förändring är en och samma sak som pågår vilket betyder att det är vi människor som bestämmer om förändringen är bra eller dålig.

Villkorslös kärlek till förändring förvandlas alltid till evig harmoni <3

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *