Bli din bästa kompis

När jag var yngre tänkte jag att det hade varit toppen om man kunde kopiera sig själv så det åtminstone fanns en till som förstod och hade samma intressen som mig!

Men allting ändrar på sig och idag förstår jag att det är mer givande att förbättra sig själv istället för att önska att det fanns någon annan som kunde göra det lätt för mig. Vi har jämt pågående konversationer med oss själva och allt styrs av hur vi är programmerade. Beroende på vad man tror på eller vilka värderingar man har så kommer konversationerna att se olika ut. Det är viktigt att förstå att hjärnan arbetar efter regler som vi lärt den genom upprepade tankar och val. Om vi upprepar tankar kommer de fastna i vårat undermedvetna som sedan försöker styra vår världsbild efter de uppsatta reglerna. Nästan alla våra beteenden och vanor har skapats från barndomen genom ständig upprepning och det har idag blivit en del av personligheten.

När vi blir vuxna kan vi förstå intellektuellt att vissa beteenden inte är så bra men det hjälper inte då det sitter djupt inpräntat i den egna självbilden. Det är lätt att tänka att man borde vetat bättre vissa gånger men det kommer inte göra att du ändrar dina beteenden för det är inte du som styr den biten. Den du kallar för ”Jag” kontrollerar 5% av allt du gör så det är möjligt att du vet bättre men det gör inte ditt undermedvetna. Om man inte tänker kommer allt man gör att ske per automatik och det ligger utanför din kontroll. Är du inte nöjd med dina beteenden och vanor så beror det på att ditt undermedvetna gör precis vad den har blivit tillsagd att göra. Vilken tur då att man själv har förmågan att ändra på spelreglerna!

Många gånger accepterar vi vårt lidande genom att säga till oss själva att ”jag är sån” eller ”det är så jag fungerar”. Nej…. Det kanske är så du fungerar just nu men det är inte permanent om du inte låter det vara så. Allt du säger till dig själv i negativ mening leder bara till mer lidande och missförstånd som i sin tur leder till fler oönskade känslor och beteenden. Om du börjar observera dig själv och dina tankemönster kan du långsamt börja nysta upp alla knutar som hindrar dig från att må bra jämt. Att öva på att observera sina tankar och slutligen förstå att de inte är en del av en själv gör att det till och med blir enklare att andas.

Du är helt unik men det tar olika lång tid att förstå för olika människor. Om man inte jobbar på det kommer man inte att förstå men när man väl hyllar sin unikhet behöver man aldrig mer oroa sig för morgondagen. Du har förmågan att göra något som ingen annan kan och du har tankar som ingen annan har. Du har möjligheten precis som alla andra att välja dina tankar och intentioner och så även dina beteenden. Endast genom nuet kan vi välja hur vi önskar att vara och vad vi kommer göra i framtiden.

Resan fram till döden skall inte vara något som består av pest och pina. Bli din bästa kompis och skratta ihop åt saker ni finner lustiga i den här världen av under. Att skratta åt sig själv är dessutom både roligt och utmanande 🙂

Att lära känna sig själv är det bästa förhållandet man någonsin kan ha!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *