' Vattenfasta! – Living Truth

Vattenfasta!

Jag har hört talas om fasta länge men det har aldrig slagit mig som en grej jag själv skulle prova. Första gången jag träffade någon som fastat var efter min första Vipassana kurs i oktober 2016. Då tyckte jag det var intressant och mer än det, dessa personer var de första som inspirerade mig till att övergå till växtbaserad kost. Tack Sara och Brad!

Idag såg jag min yoga-och-vedanta lärare lägga upp en bild på Facebook där han just avslutat en 10 dagars vattenfasta. Plötsligt kopplades alla trådar ihop och jag bestämde på plats att under de kommande dagarna skall jag endast dricka destillerat vatten. Inga juicer, ingen mat, inga mineraler eller näringsämnen.

Bakgrund
Jag är van vid att äta två gånger om dagen vilket betyder att jag normalt fastar i ca 16 timmar varje dygn. Frukost äter jag inte, det gör mig bara sömnig och hungrigare än om jag väntar med att äta. På så sätt kan jag tillbringa morgonen i meditation, motion, matlagning, skrivande. Denna lilla teknik har till och med hjälpt min mor att gå ner över 10 kg eftersom det gör att du äter mindre kalorier genom att vänta med den första måltiden. Morgonen är till för att vara pigg och fasta är utmärkt för detta! Drick mycket vatten så går hungern bort. Jag minns för längesen då jag provade att äta sex gånger om dagen och det resulterade i att jag tänkte på mat konstant och var tvungen att ha med lunchlådor överallt. Att äta två gånger om dagen gör att jag slipper denna stress.

Med detta sagt så är det första gången jag ger mig på vattenfasta. Jag har vana att vara utan mat i upp till 20 timmar men inte längre än så.

Varför fasta?
Jag ser mitt jobb som människa att stanna och leva medvetet. Meditation och kontemplation är mitt sätt att leva och det handlar om att få en starkare samhörighet med det tidlösa för att kunna bringa fram mer kärlek till omgivningen. Tiden jag mediterat och praktiserat medvetande har nu tagit mig till en punkt där jag vill gå djupare i detta sätt att leva. Jag är intresserad av att rensa ut alla knutar som skapats av dålig kost i mina tidigare år och samtidigt rensa ut ignorans som samhället och kulturen har lärt oss.

Jag tror att vattenfasta är ett bra verktyg för att göra mitt förhållande till mat ännu bättre och jag är naturligtvis intresserad av sinnets utmaningar och lektioner som följer med den. Jag förväntar mig en stor utmaning de första dagarna och kanske för alla kommande dagar. Jag förväntar mig lite ont, illamående, yrsel och trötthet men jag vet att detta bara är symptom på något större som händer i mitt sinne och kropp. Jag hoppas att vanemönstren i sinnet kommer att visas för mig och jag är beredd att älska det för vad det är. Jag är öppen för starka och känslomässiga upp-och-ner-gångar. Trots detta förväntar jag mig inte att det skall förändra mitt liv – jag är bara intresserad av att putta mina egna gränser lite till. Kanske blir det väldigt enkelt när jag tar hänsyn till min bakgrund med meditation och observation? Om jag ska vara helt ärlig: Jag gör det bara för att göra det och jag är öppen för vad som än kommer. Som med allt annat krävs det en liten uppoffring för att leva och ha det man önskar. En perfekt hälsa och ett klart sinne är inget undantag.

Fasta är den enda metoden som följt människan från begynnelsen när det kommer till att hela kroppen och bli frisk. Kollar vi till djurvärlden så är fasta naturligt när sjukdom inträffar. Djur upphör med att äta och dricka när de känner sig sjuka och detta för att kunna hela sig själva. Många spirituella ledare genom tiderna använde fasta som ett verktyg. Exempelvis så sägs det att Jesus fastade i 40 dagar innan han började lära ut sin visdom.

Världen består av gift och kemikalier som finns i livsmedel, vatten och vår luft. Fasta sägs rensa ut dessa gifter, skapa en bättre relation till mat och det renar sinnet på en djup nivå. Sanna mina ord: fasta kommer att bli mainstream förr eller senare. Eller rättare sagt, fasta återupptäcks i den tid vi nu lever i. Se också att moderna läkare är inte utbildade i förebyggande sjukvård utan endast i att behandla symptom och skriva ut recept. Fasta är varje individs verktyg till en optimal hälsa och det är vi som har makten till att förändra våra liv. Fasta hjälper oss att hålla kroppen frisk och vi undviker att bli sjuka.

Tillvägagångssätt
Efter att jag bestämde mig läste jag 3-4 artiklar på webben om vattenfasta men annars är det ganska enkelt. Jag har ingen annan förberedelse än min nuvarande livsstil som är växtbaserad mat, meditation och motion. Jag går direkt från gårdagens middag till full fasta de kommande 10 dagarna. Jag ska dricka ca. 2 liter vatten om dagen. Jag planerar att stanna i ett avslappnat tillstånd som jag normalt sätt gör men kanske med mer meditation och definitivt mer vila.

PS.
Jag valde 10 dagar då jag har erfarenhet av att sitta i tysta meditation-retreats där man äter väldigt lite och rör sig minimalt. Det är rekommenderat att börja med en 24 timmars fasta och därefter en 3 dagars fasta för att sedan övergå till en 7-10 dagars fasta.

Följ mig på Facebook för att få uppdateringar om hur detta experiment går.

Kommentera om du har frågor eller om du själv har fastat.

Be happy!

EDIT: RESULTAT AV MIN VATTENFASTA

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 15 =