' Utnyttja ditt dåliga minne! – Living Truth

Utnyttja ditt dåliga minne!

Den där knoppen mellan axlarna glömmer bort saker hela tiden. Det är fascinerande hur snabbt vi glömmer, det enda vi faktiskt kan vara säkra på är det som händer just nu. Vad vi gjorde för ett tag sedan är snabba flashbacks och bara de mest påtagliga känslorna dyker upp från våra minnen av det. Kan vi använda oss av detta för att göra framtiden mer behaglig?

Jag vill påstå att vi kan använda oss av det taskiga minnet till vår fördel genom att ägna oss åt saker vi vet är nyttiga, men tråkiga för tillfället. Om du har förstått teorin om hur det undermedvetna arbetar så vet du också att det enda som bidrar till en ny vana är upprepning. Innan vi gör något skickas impulser till hjärnan och vi har för en kort tid valet att acceptera eller förneka impulsen. Vare sig om det är sockersug eller att läsa en bok så har du ett val att avstå eller följa med. Sockersug är en mycket stark vana för många och den impulsen övergår direkt till handling de flesta gångerna. Det är inga problem att programmera in vanan att äta socker, det är den enklaste upprepningen som finns 🙂

De flesta är omedvetna om att nästan alla vanor vi skaffat oss, har skett genom automatiskt upprepning av det som är bekvämt och tillfredsställande för stunden eller något vi finner roligt att göra. Tänker man långsiktigt så förstår man att vissa vanor är nyttiga men tråkiga att lära sig. Träning är ett bra exempel: du vet att träning är fantastiskt för kroppen och sinnet men ändå kan du inte få dig själv till att motionera. Jag klandrar dig inte, jag brottas dagligen med mig själv och mina mindre bra vanor men jag förstår också att på sikt kommer det göra mig gott om jag bara håller ut. Med upprepning blir vanor automatiska och den tiden jag ansträngt mig att skaffa nya vanor sker nu automatiskt, exempelvis: jag behöver inte tänka på att läsa böcker, jag gör det bara, det är en vana. På sikt är detta en nyttig vana eftersom lärande och expanderande är den största tillfredsställelsen vi kan få, men det tar tid. Till en början var det allt annat än bekvämt och därför enkelt att undvika ända fram till att jag började tänka långsiktigt.

En hemlighet låg i att jag använde mitt dåliga minne för att lära mig något nytt. Kan jag ägna mig åt något nyttigt en stund varje dag så kan jag därefter ägna tid åt bekväma saker, oavsett vad det är. Om du lägger, exempelvis, 10 minuter på meditation varje dag så kan du resten av dagen göra som du brukar. Den tiden är redan ”borta” och ditt sinne behöver inte anstränga sig för att tänka på det mera. När jag tänker efter så har det redan gått ca 10 månader sedan jag bestämde att jag skulle meditera varje dag. En dag i taget leder uppenbarligen till bra saker och jag lovar att jag inte minns alla gånger jag suttit med benen i kors. Detta kan appliceras på alla nya vanor man önskar att lära sig. Jag är säker på att du vet vad som är nyttigt för dig i längden, det är också det som kommer ge dig överlägset mest tillfredsställelse. För att du skall komma dit behöver du, genom upprepning, träna dig till nya vanor. Gör det bara, du kommer ändå glömma bort det snart!

Hemligheten ligger i att börja enkelt och i liten skala. Koncentrera dig på saker du vill göra istället för att undvika det du inte vill göra. Vill du sluta äta godis, se det inte som att sluta äta godis, se det som att börja äta nyttig mat oftare. Kan du skifta fokus från dåligt samvete till att se fördelar med att äta bra mat, så har du mycket enklare att skaffa dig nya vanor. Ät ett nyttigt mål varje dag tills det blir en vana, utöka sedan till två och så vidare. Samtidigt som du äter mer nyttig mat kommer du också äta mindre godis. Man besegrar dåliga vanor genom att tillämpa nya och nyttiga vanor, inte tvärtom. Du behöver inte sluta med något först innan du kan påbörja något nytt, det är endast en av många bortförklaringar.

Har du tålamod så kan du på lång sikt skaffa dig många nya vanor eller förstärka de bästa. En av mina bästa vanor är meditation. Med hjälp av meditation är det mycket enklare att tänka innan jag gör något, varje handling får konsekvenser och jag blir mer och mer försiktig med vilka vanor jag önskar. Meditation tar också bort tankegröten vilket gör att du kan lyssna på vad du verkligen vill och önskar.

Läs min gratis e-bok för att lära dig mer om meditation och vanor.

 

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 19 =