Ta hand om dig själv istället

1473095313684

Tar du hand om dig själv så tar du hand om alla andra.

Många verkar tycka att det är egoistiskt att tänka på sig själv. Jag tycker det är egoistiskt att man förväntar sig att andra skall göra något eller sluta med något för att ens egen tillvaro skall bli bättre.

På senare tid börjar jag ta hand om mig själv på sätt som jag inte har gjort innan. Jag ägnar mycket mer tid åt sådant som får mig att må bra, nu och i framtiden. Men framförallt sätta upp gränser för vad jag skall acceptera och inte. Det behöver inte vara så allvarligt utan det handlar mer om att veta vad man är värd och sätta riktlinjer för vilka människor som gynnar en och vilka man klarar sig utan. Att försöka ändra på någon annan är uteslutet, det kommer tyvärr aldrig gå även om man har stor empati och vilja för att andra skall ha det bra. Man får acceptera att andra människor är troligtvis på en helt annan plats i livet än var man själv befinner sig och försöker man att påverka det riskerar man att få motsatt effekt.

Det måste börja med att man själv bestämmer sig för vem man vill vara och vilket liv man vill ha och därefter försöka pussla ihop det på bästa sätt. Börjar man vara snäll mot sig själv kommer det sig naturligt att sin omgivning börjar formas efter det. Vi är i en pågående process och allting rör sig vilket innebär att gamla vanor och människor försvinner för att ge plats åt det nya. Det är en långsam process men den också oundviklig. Livet ser inte ut som det gjorde för 10 år sen och det kommer se annorlunda ut om ytterligare 10 år, det är bara att hänga med på tåget utan att försöka förhindra det som redan är bestämt.

Saker och ting försvinner inte även om det kan kännas så många gånger. Det fylls på med något annat och så kommer det alltid att vara. Vad jag hittills lärt mig är att om man ägnar sig mer åt det man gillar kommer man också få mer av det man gillar. Det blir ett fint kretslopp istället för en ond spiral. Människor kommer givetvis ha en himla massa åsikter om vilka val man gör men vad andra tycker har ingenting med mig att göra.

Var dig själv för alla andra är redan upptagna 😀

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *