Strävan ger mening

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd. Karin Boye alltså! Hennes visdomsord har i folkmun förvandlats till en av de tråkigaste klyschorna. Prova själv att säga det till någon som stressar till jobbet.

Som med alla visdomsord kan man gräva djupt och få nya insikter beroende på var man befinner sig på sin resa. Någon som stressar till jobbet kanske till och med har läst några dikter från Karin men har svårt för att applicera det i sitt eget liv. Människor är bra på att ge tips till sin omgivning om hur man borde leva eller tänka men det är få som besitter förmågan att följa sina egna goda råd. Varför det är så kan vi ta en annan dag men det finns en chans att det beror på ego och rädsla 🙂

Ett otränat sinne vill ha saker nu men allra helst igår. Imorgon är också tråkigt för då måste man vänta. Varför vänta när man kan ha sin pryl nu? Det här gör att de flesta planerar max 1 år fram i tiden och då handlar det om vad de skall göra på sin nästa semester. Vi vågar inte sträva mot något som i dagsläget är omöjligt men som imorgon kommer ge dig allt du vill ha. Sinnet tröttnar på att försöka lista ut detaljer som skall ske långt fram i tiden. Därför sätter vi endast upp mål som vi är helt säkra på att vi kan klara av och då är en resa till Ullared nästa helg en perfekt målsättning som dessutom frambringar en viss tillfredsställelse. Mellan varje upplevelse stängs hjärnan av och går sen på autopilot fram tills att en ny njutningsimpuls lockar och sakta tar över din uppmärksamhet.

Det går givetvis att ändra på det här och börja tycka om tiden mellan varje upplevelse. Livet består inte av upplevelser utan det är en och samma upplevelse från början till slut och kan man se det häftiga i det här blir allting mer intressant. Alla har vi en längtan efter att vara glada och lyckliga men det är för många som fortfarande tror att lyckan kommer från något på utsidan. Det betyder inte att saker i den externa världen inte kan vara fantastiska men det blir ett problem när vi fäster oss vid dem.

Att ha en dröm för vad man skulle vilja göra i framtiden är viktigt om man inte vill fastna i vardagliga rutiner. Det måste vara en stor dröm som man verkligen vill ha men som samtidigt skrämmer skiten ur en för att det ligger så långt utanför sin egen comfort zone. Har man väl lyckats pricka in något riktigt spännande kommer en tråkig vardag att förvandlas till en utmärkt dag till att fortsätta drömma. Det är inget påhitt att fantasin betyder mer än kunskap men av någon anledning anser många att drömmar endast är till för barn. Slutar man drömma kommer man sakta tyna bort och det är helt OK men låt ingen säga till dig att man inte kan göra vad man vill.

Det är dags att vi börjar uppmuntra varandra till att drömma och tänka större!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *