' Spänningar i kroppen + övning – Living Truth

Spänningar i kroppen + övning

Nästan alla människor som lever ett modernt liv har spänningar i kroppen. Somliga är väl medvetna och försöker lindra detta genom att massera sig själv med en hand. Du kan förändra ditt liv fullkomligt om du blir medveten om dessa spänningar och hur du gör för att slappna av.

Sinnet är ett med kroppen
På det djupaste planet är det ingen skillnad på din kropp och ditt sinne, de kommer och går tillsammans och de påverkar varandra i allra högsta grad. Vår kultur och levnadssätt gör att vi för det mesta är helt omedvetna om kroppen så länge den fungerar som den skall. Kroppen får bara uppmärksamhet när det uppstår obehag men i övrigt lever vi i våra huvuden.

Kroppen ger också ifrån sig känslor som på ett sätt är mer obehagligt än smärta då vi alltid försöker fly ifrån vad vi känner. Det är mycket lättare att ignorera känslor än att ignorera fysisk smärta och det blir inte bättre när vi tror att vi kan göra oss av med känslor genom att tänka på något annat. Att undvika känslor på detta sätt gör inte att känslorna försvinner. Visserligen försvinner de för stunden från ditt medvetande men det vi aldrig fick lära oss är att dessa känslor sätter sig som knutar i kroppen. När tillräckligt mycket undanskuffade av känslor har uppnåtts förvandlas dessa knutar till fysiska obehag och smärta. Detta i sin tur skapar fler känslor att fly ifrån och vi kan lätt se att en boll av lidande har satts i rullning.

Alla tankar och känslor du har vecka ut och vecka in är ett resultat av kroppen. För att göra det enkelt: kroppen är en biologisk organism som arbetar helt på egen hand. Faktum är att kroppen ständigt helar sig själv medans du springer runt och bryter ner den med din kost och stress. Kroppen har inget annat än kärlek att ge till dig men du tror att din vilja är viktigare än kroppens varande. Utan kroppen hade du inte haft en vilja, utan kroppen hade du inte varit där du är och utan kroppen hade du inte kunnat uppleva livet som det är. Kroppen är hela ditt liv men ändå finns det en liten röst där uppe som inte är nöjd och försöker fly från att uppleva det som finns inuti. Den där rösten i huvudet säger ”Det är min kropp och jag är inte nöjd!”.

Inre lugn med meditation och avslappning
Eftersom sinnet och kroppen hör i hop så finns det två tillvägagångssätt som måste användas för att uppnå intern frid och en kropp utan spänningar och smärta. Meditation är det bästa verktyget för att bli fullt medveten om hur kroppen och sinnet hänger ihop men om detta bara blir en intellektuell kunskap så kan känslorna fortfarande ta över. Det går att vara medveten om hur universum skapades men att leva utifrån kärlek och harmoni har ingenting med tankar att göra, det har att göra med full acceptans av allt som är, inklusive hur kroppen upplevs.

Det andra sättet, som vi skall prata om idag, har med kroppen att göra. Genom att börja slappna av, känna och gå djupare i hur kroppen upplevs så kan vi på så sätt lösa upp knutar som har byggts upp. Kroppen minns allt, den minns det du inte har en aning om och alla steg kroppen tar baseras på dessa tidigare erfarenheter. Vad kroppen gör och hur kroppen känns har ingenting med din åsikt att göra. Ju starkare din åsikt är om hur kroppen känns desto mer motstånd skapar du och i förlängningen också mer obehag. Nu kommer vi till den kritiska punkten. Ditt motstånd till hur kroppen känns är i själva verket det som skapar allt obehag. Du kanske inte förstår just nu hur det hänger ihop men kom ihåg att det är motståndet i sig som är problemet och inte själva obehagen. Ju mer du påminner dig om detta desto lättare kommer du ha för att slappna av. På samma sätt fungerar känslor. Motståndet till känslor är roten till obehag, att fly från känslor skapar fler spänningar i kroppens delar.

Time to relax
Du kan göra den här övningen överallt under alla dygnets timmar men självklart är det rekommenderat att du sätter dig ner emellanåt och ägnar fullt fokus åt kroppen, speciellt i början när du lär dig att slappna av.

Detta ser skönt ut men är nödvändigtvis inte den bästa positionen för att slappna av 🙂

Sätt dig i en bekväm position i soffan eller på en stol. Slut ögonen och andas genom näsan ända ner i magen ett par gånger och låt sedan andningen ske spontant i sin egna takt. Slappna av huvudet, ansiktet, axlarna, bröstkorgen, magen, ryggen och benen. Har du problem med att slappna av kan du ge ett mentalt förslag till exempelvis ansiktet att slappna.

När du stannat med stängda ögon i ett par minuter så börja igen med att känna huvudet, hjässan och ansiktet. Slappna av ögonen, käkarna och låt bokstavligen ansiktet hänga och känn hur spänningar börjar lösas upp. Gå vidare till axlarna som du säkert redan har spänningar i. Så fort man blir medveten om spänningar så känns det som ett ”klick” och kroppen slappnar genast av där man har placerat sin uppmärksamhet.

Gå vidare till alla kroppsdelar. Nacke, bröst, mage, underarmar, rygg, ben, fötter. Rikta din uppmärksamhet mot dessa delar och känn hur de slappnar av. Stanna kvar så länge du önskar, det finns ingen övre tidsgräns. Låt andningen ske spontant och gå djupare och djupare i avslappningen för varje gång du skannar kroppen.

Praktisera dagligen
Var du än är, försök att bli medveten om dessa spänningar så ofta du kan. När du lagar mat, sitter på Facebook, läser blogg, duschar, pratar i telefon eller vilar så kan du alltid slappna av, speciellt ansiktet och axlarna.

Läs också: Praktisera medvetande är viktigt

Alla spänningar i kroppen är ett resultat av din motvilja mot det som är och alla känslor du omedvetet försöker att fly ifrån. Du kan tro att du har lugn och ro men i själva verket har du flytt från att känna din kropp från stund till stund. Ju mer motstånd du har inom dig desto sjukare kommer din kropp att bli och detta är inget skämt. Om vi bara lever i våra huvuden glömmer vi bort det mest betydelsefulla och det kommer att slå tillbaka förr eller senare.

Vi blir friska genom att vara medvetna om våra egna kroppar. Alltså. Jag blir frisk genom att vara medveten om min kropp och du blir frisk genom att vara medveten om din kropp. Stanna där kroppen är! I början är det kanske tråkigt att vara där kroppen är men endast genom kroppen kan intern frid och lycka komma. Om du tror att lyckan kommer genom att följa förslagen som ges av rösten i huvudet så är du vilsen. Upphör genast med att förvirra dig själv och bli ärlig med vad som är sant. Det är sant att min kropp är här och därför skall jag skapa en bra relation med min kropp genom att umgås med den där den befinner sig. Rösten i huvudet har en tendens att vilja fly från kroppen och leva sitt egna liv bortom kroppens begränsningar men vad du än gör, gå inte på den fällan.

Sann frid och harmoni kommer endast när vi är villiga att lära om. Det krävs praktik att slå sig fri från sinnets vanemönster men belöningen går inte att mäta i varken tid eller pengar. Allt är bra här och nu, låt oss stanna här. Låt oss inte luras av illusionen om att framtiden skall ge oss det vi önskar. Låt oss ta hand om och uppskatta det vi har så kommer världen att behandla dig mer kärlek än vad du först trodde var möjligt.

Cosmic love

Uppskattar du min blogg kan du:
Kommentera
Gilla min Facebook-sida för fler inlägg
Dela med en vän

2 Comments

  1. Ja…..att sitta riktigt bekvämt, sluta ögonen och känna hur kroppen relaxar mer och mer i varje andetag, det är helande. Vad som även ”händer” är att grundadet här och nu fördjupas och tankeverksamheten blir mindre aktivt i motsvarande grad. Det går inte att känna djup avslappning och samtidigt vara ”lost in thinking”.

    1. Här har jag missat att svara 🙂 🙂

      Du är spot on. Jag känner igen mig i allt du skriver.

      Cosmic love

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 5 =