' Smärta är inget att undvika – Living Truth

Smärta är inget att undvika

Hur skall vi kunna prata om lycka, evig fred och harmoni om vi inte vågar uppleva plågsam smärta? Den som funnit fred har förstått att smärta är en stor del av processen.

Inte olycklig!
När jag växte upp fick jag lära mig av familj och kultur att om vi har så lite problem som möjligt så lever vi ett gott liv. Om jag bara tar det lugnt, lever behagligt och undviker att ställa till det så kan jag anse mig själv som en lycklig människa. Eller ja, kanske inte lycklig men definitivt inte olycklig! Om jag gör allt jag kan för att inte bli olycklig så gör jag rätt. Sedan spelar det ingen roll att jag går runt med ett vakuum i bröstet, upplever rastlöshet, drömmer om sex och längtar till helgen då jag kan vila ut med en påse chips eller kanske en redig fylla. Jag saknar anledning till att le och den enda gången jag inte känner mig obekväm är i mitt hem. Jag har vant mig vid att känna mig obekväm och vant mig vid jobbet som snarare har förvandlats till en rutin. Jag önskar att jag kunde gå ner lite i vikt men en sak är säker: Jag är i alla fall inte olycklig.

Vi tror att vi har det bra
När vi jämför oss själva med våra vänner och kollegor så kan vi dra slutsatsen att vi har det ganska bra och om jag dessutom läser nyheterna för dagen eller slår på TVn så kan jag för en stund glömma bort min egen tomhet. Alla ser ut att leva på samma sätt. Visst, somliga tjänar lite mer pengar än vad jag gör men trots det så kan vi ändå umgås och en vacker dag kanske jag också kan tjäna lite mera eller åtminstone få några hundringar extra varje månad. När vi jämför oss själva med varandra så ser vi inte vårat eget lidande då lidande är en accepterad norm, det är såhär det skall vara och det är såhär det alltid har varit.

För det första så har det inte alltid varit såhär och för det andra så tror vi att det är bra att behålla det som fungerar till varje pris. När en hel värld tror att vi har det bra om vi bara har mat, tak över huvudet, lite semesterpengar och undviker problem så har vi riktig smärta inslaget i ett paket med röda sidenband. När vi inte tar hänsyn till hur vi mår så kommer vi att skapa fler konflikter och på sikt även utplåna naturen och människan som art.

Smärta går i generationer
Vi kan tacka våra förfäder och tidigare generationer för det fantastiska jobb de har gjort med att automatisera och effektivisera en hel värld för vinst och välfärd. Vi har allt och galet mycket mer för att överleva. De har till och med gett oss internet som gör att vi nu kan kommunicera och dela våra erfarenheter och tankar. Mänskligheten har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller överlevnad och det kommer vi för alltid att minnas och det är vi för alltid tacksamma för.

Baksidan av detta, eller en del av evolutionen, är att på vägen så lärde vi oss att glömma bort och undvika smärta. Smärtan som finns i oss lever kvar från våra förfäder. Det är inte bara gener som transporteras vidare utan även psykologisk smärta. Föreställ dig att din farfar var en alkoholist som slog din far och sedan var det dags för honom att uppfostra dig och lära dig om kärlek och förståelse. Det är inte så konstigt att det blev som det blev då han lärde dig vad han själv blev lärd: våld, lögner och missnöje. Det är inte alltid det är så uppenbart som våld men all intern smärta vi har inom oss skickar vi vidare till vår omgivning och våra barn.

Turen har kommit till oss
Det är nu det spännande arbetet börjar! Vi kan inte fortsätta undvika smärtan och tomheten som finns inuti oss om vi vill ha en värld i harmoni och kärlek. Säg mig, hur skall det gå till att leva autentiskt, i sanning och fred om vi undviker att leva med smärtan som finns? Inte nog med det… den största delen av mänskligheten har fortfarande ingen aning om att smärta existerar då den är helt förtryckt och undanskuffad. Visst förstår vi att smärta finns där ute men att den vilar i oss är helt uteslutet och de små problemen vi själva upplever är ingenting i jämfört med krig och mord.

Det är dags att vi vaknar och börjar se vårat eget mörker som vi tidigare inte velat se. Det finns en del inuti oss som inte vill ändra på sig och som aldrig gör några fel. Till denna del vill jag säga: Turen har kommit till dig. Smärtan som finns i världen är tyvärr ditt ansvar och jag förstår att du inte valde detta men det är nödvändigt. Du är inte värd att ta ansvar för denna smärta men om du inte gör det så riskerar vi att uppleva mer lidande i ett eskalerat tempo. Om du struntar i hur andra mår så förstå att om du går igenom denna smärta så kommer du att få allt du önskar och leva lyckligt. Om inte för andra så gör det för din skull. Denna smärta är plågsam men du har en sak som alltid kan hjälpa dig på vägen och det är att smärtan är inte din. Du är bara här för att rensa ut lidande och det enda du behöver göra är att rensa ut det som finns inuti dig. Om du tror att du inte har lidande så har du inte tittat tillräckligt djupt eller så är du fortfarande i förnekelse. Smärtan som vilar i dig arbetar i det omedvetna, även kallat mörkret. Den påverkar dina val och dina känslor varje dag och din ovilja att ta tag i detta gör att smärtan multipliceras. Du kom hit för att läka dig själv och världen i stort.

Att bli medveten om smärta gör ont
När vi kollar inom oss utan att döma eller skylla ifrån oss så kommer vi att upptäcka smärta. Vi kommer hitta tendenser och vanor som gör att vi lider men med mod och förståelse förvandlar vi denna smärta till kärlek. Om vi kan se och förstå så har vi allt för att kunna transformera oss själva och på så sätt gå från mörker till ljus. Smärtan som ackumulerats finns i lager och ju mer vi tittar desto mer kan vi läka och för att se detta behöver vi någon form av mindfulness. Vägen till ljus och lycka går via smärta, det är inget vi kan hoppa över. Vi behöver ta mod och dyka in i mörkret, omfamna lidandet och förlåta oss själva. Frågan är: hur mycket lidande kan vi älska? Hur mycket förståelse kan vi öppna oss för? Hur sårbar kan jag vara? Allt detta är vägen till att transformera lidande till kärlek. Ingenting kan gömma sig från ditt ljus men om du inte lyser i mörkret så kan du aldrig se vad som gömmer sig bakom. Det som gömmer sig där bakom kommer att förvandla ditt liv till lycka och harmoni men bara om du lyser åt rätt håll. Ditt fokus och intention är avgörande.

Praktisera medvetande om du är intresserad av att läka dig själv och världen för Stillheten är din natur.

Må oss ha mod att möta det svåra och läka det som aldrig läkts. Låt oss förvandlas och bli mer av det vi redan är. Smärtan som finns i dig kan vara tung och långvarig men vi behöver alla gå vägen från mörker till ljus och sedan från ljus till ljus.

Gilla min Facebook-sida för fler uppdateringar. Kommentera eller dela med någon som gör samma resa.

 

May all beings be happy
May all beings be peaceful
May all beings be liberated

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + två =