Skillnad på ord och handling

Vi brottas med oss själva över vad som är rätt och vad som är fel. Vi undrar om vi vågar göra eller om vi skall stanna kvar. Samhället verkar tycka att det är godkänt när vi smutsar ner miljön men ändå vet alla att det inte är rätt. Samhället anser att vi borde ta hand om vårat klimat men ändå tillåter vi att smutsa ner det med alla avgaser. Vi blir informerade att det är farligt för hälsan och för klimatet men vi fortsätter ändå att köra bil och fabrikerna fortsätter som vanligt. Vi vet att det är dumt att kriga men ändå är detta en vardag för många människor.

Alla dubbla budskap som finns inom oss själva och i vår omgivning, inte konstigt att allt är så svårt att greppa. Vi jämför hela tiden för- och nackdelar, vi bestämmer oss för vad som är rätt och fel, vi bestämmer vad som är bra och dåligt. Hela tiden läggs det en värdering i det som händer och det finns alltid någon annan som tycker annorlunda än vad du tycker. Människor har svårt att acceptera att andra kan uppleva världen på annat sätt, om någon inte håller med min världsbild så har den andra personen fel.

Forskning och vetenskap är ett annat bra exempel. Flera studier kan visa att jorden blir varmare och varmare medans andra studier visar att det inte pågår någon uppvärmning. Vem skall man egentligen tro på? Den som vill bevisa att temperaturen stiger kommer hitta tecken som visar på att det är så. Den som vill bevisa motsatsen kommer använda sig av andra tecken för att stödja sin teori. Det närmaste svaret är att ingen har rätt och att båda har rätt på samma gång beroende på hur man ser det.

När vi säger en sak och gör en annan har vi en konflikt mellan det som är och det vi vill. Vi lever ständigt i hur det skulle kunna vara istället för att se hur det faktiskt är. Människor tror på vad omgivningen säger vilket gör att personen själv slutar tänka och glömmer bort det allra viktigaste – det man själv vill. Vi är alla helt och hållet unika individer och alla upplever världen på olika sätt. Det finns inga regler som gäller med tanke på att det finns ingenting som är permanent, allting ändrar på sig.

Säger man en sak och gör en annan beror det på att man inte riktigt vet eller vågar göra det man vill. Börjar man göra det man vill kommer man också mena det man säger eftersom man är i balans med sig själv. Lyssna inte på vad människor säger utan lyssna på vad de gör. Har du någon gång märkt att orden går in i ett öra och ut i det andra när man pratar med någon? Det händer hela tiden men det gör inget! Personen du pratar med är inte intresserad av det du har att säga men är samtidigt rädd för att göra dig besviken. Detta leder till missförstånd och om båda är ignoranta till detta faktum uppstår konflikter.

Om vi är medvetna om att vi är olika kan vi också acceptera att det finns oändligt många sätt att se saker på. Vi behöver inte ta oss själva på för stort allvar, det hjälper inte ändå 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *