' Sinnet förvandlar allt till mål – Living Truth

Sinnet förvandlar allt till mål

Har du märkt att allt vi tänker förvandlas till mål på ett eller annat sätt?

Vi ser något häftigt eller hör något intressant och genast talar sinnet om för oss att ”Jag skall göra det” eller ”Det vill jag inte”. Det gäller även när vi pratar om att leva i nuet. Sinnet målar upp en bild av hur fantastiskt det verkar vara i det som kallas för nuet, där finns glädje och allt verkar smärtfritt. ”Hur gör jag för att komma dit?”

Ja, hur gör man egentligen för att komma till nuet? Behöver du köpa något eller behöver du vänta på semestern för att få tid över? Vilken buss skall du ta? En bild vi har av nuet är att det befinner sig mitt emellan det gigantiska förflutna och den oändliga framtiden, självklart försöker vi då lista hur vi skall kunna placera oss i mitten. Nuet är så smalt om vi jämför med dåtid och framtid att det verkar omöjligt att hitta stället, hur skall jag få plats där? När du anstränger dig för att hitta det berömda nuet glömmer du bort att titta där du redan står. Där du befinner dig nu är allt som finns. Jag menar bokstavligen allt. Dåtid är endast minnen och framtid består av oro, spekulationer och förväntan, allt är en konstruktion av sinnet.

Till och med ”nuet” är en konstruktion av sinnet men det enda du inte kan hitta på, drömma om eller oroa dig för är stunden som pågår just nu. Vad behöver du göra för att låta stunden vara som den är? Vad behöver du tänka på för att observera dig själv och din nuvarande omgivning? Hur skall du bära dig åt för att ändra på eller stoppa det som pågår? Om du exempelvis känner dig rastlös kanske sinnet talar om för dig att åka in till stan och shoppa för att bota din rastlöshet och ja, det fungerar, men observera då att du försöker ändra på stunden genom shopping. Vad vi än gör kan vi aldrig komma ifrån det som faktiskt händer. På detta vis fungerar sinnet och det går inte att stoppa, sinnet hittar alltid på nya saker för att förflytta dig bort från stunden. Men var du än är på väg, vart du än befinner dig under resan, är stunden alltid närvarande, även om du upplever att du är på väg någonstans.

Frihet uppstår när vi inser detta fenomen, när vi förstår att sinnet alltid försöker ta bort dig från det som pågår genom att dra in dig i nya tankeloopar. När du observerar, utan att påverka sinnet, släpper du kontrollen och när du gör det finns det ingen som håller kvar i tanken. Tanken kan bara finnas där om du underhåller den, i annat fall tynar den bort, fram tills att nästa tanke uppenbarar sig. Om du hängt med ett tag förstår du, i alla fall i teorin, att du är inte tankarna som florerar i huvudet. Du är inte ens den mest uppenbara tanken som påstår sig vara ”Jag”, du är den som observerar jaget. Du behöver inga tankar för att läsa den här meningen, det sker spontant, naturligt och utan motstånd. Symbolerna som bildar orden är inte det viktigaste just nu, medvetandet som observerar texten är nyckeln i allt, inte vad som står. Det krävs inga tankar för att detta skall ske, du som individ är utom kontroll och ju mer du kan observera detta desto mer tränar du dig till att slå dig fri från beroendet av tankar. När tankeverksamheten minskar kan vi låta hjärtat styra med sin geniala spontanitet.

I nästa inlägg kommer jag skriva mer om hjärtats röst. Under tiden kan du läsa min gratis e-bok eller berätta om dina nuvarande tankemönster på min Facebook-sida. Dela gärna med dina vänner om du tror att de är redo för en intern revolution, vi alla behöver hjälpas åt för att hitta tillbaka till vårt ursprung.

Utsikt från mitt nuvarande fönster. Så här ser vintern ut i Chile.
(Klicka för större bild)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 9 =