' Säg upp dig: steg för steg – Living Truth

Säg upp dig: steg för steg

Dagen kom då jag vaknade en morgon och tänkte: ”Näää… Det får vara nog”. Cirka 6 månader därefter befann jag mig i Chile. Hur gör man då för att sluta eller byta jobb?

Varför skall vi jobba?
Svaret är enkelt och det handlar om pengar. Det är få som jobbar utan betalning så vida de inte jobbar med sin hobby eller ärvt något gött. Jag har inga siffror men i princip alla som arbetar gör det för att kunna försörja sig själva och sin familj. Vi behöver pengar för att kunna leva och det går inte att komma ifrån, men det vi aldrig gjorde var att bestämma oss för hur mycket som behövs för att leva lyckligt.

Av någon anledning är vi pigga på att tjäna mycket pengar men på vägen glömmer vi bort våran tid. I mångas sinnen är tid lika med pengar vilket är helt absurt från mitt perspektiv. Skulle du hellre önska all tid i världen men inga pengar eller alla pengar i världen men ingen tid? Ser vi det härifrån är det självklart att vår egen tid är viktigare än pengar men ändå är det inget vi prioriterar.

Varför jag sade upp mig för två år sedan var av denna anledning. Jag fann mig i en sits där jag inte längre kunde se varför jag skulle ägna tid åt något som inte var det viktigaste i världen. Roligt nog var frågorna de enda svaren. ”Varför skall jag jobba för någon som inte jobbar för mig?” ”Varför skall jag byta min tid mot pengar?” ”Varför skall jag jobba överhuvud taget?” ”Vad är poängen när jag ändå skall dö?” Det blev klart att min tid var det viktigaste i världen – jag bestämde mig för att lägga tid på mig själv utan övre gräns. Om jag så hamnade på gatan spelade ingen roll, det var en risk som var redo att tas och detta trots att min familj protesterande.

Det finns något i oss som vill utforska, söka och uppleva livet på andra sätt än ett vanligt jobb, vi vill ha allt det där vi drömmer om men först skall vi bara skaffa lite stålar. Det är just detta tänk som gör att vi fokuserar på pengar istället för det som faktiskt ger lycka.

Har du ramlat in i fällan (cirkeln) av att vilja göra något men först behövs pengar? Det finns en lösning bort från denna sugpropp och den kräver inte din tid utan endast din uppmärksamhet och har du tur så börjar förändringen nu på direkten.

Steg 1: Viljan att vara fri
Sitter du fast på ett jobb är det lätt hänt att grubbla över framtiden och samtidigt grubbla över hur man skall ta sig iväg från situationen. Här måste du givetvis ha en stark vilja att leva ditt liv på dina villkor. Denna vilja för frihet måste brinna starkt även om det ser hopplös ut – släpp inte taget om denna drivkraft vad som än händer!

Steg 2: LÄS / KOLLA VIDEOS
Nu börjar din utbildning. Läs böcker om personlig utveckling, självhjälp, kolla videos där folk tipsar om saker du finner intressant. Lär dig hur banksystemen fungerar, hur politik fungerar, vem som styr vad och så vidare. Hämta inspiration från andra som gör det du vill göra, läs motivation från kända filosofer, Buddha eller andra personer som verkade ha ett gott hjärta. Jag har en vän som arbetade på samma företag som mig och nu efter flera år av studerande kunde hon äntligen säga upp sig och följa sin dröm. Det är möjligt för vem som helst om vi bara hämtar lite nyttig information.

Denna information är till för att hålla liv i den inre drivkraften. Det inspirerar dig till att tänka nytt och hjälper dig att hålla ditt fokus riktat mot dig själv. Successivt börjar din inre drivkraft att ackumuleras och detta kommer visa sig förr eller senare.

Steg 3: Praktisera medvetande
Det här steget är viktigt och bör tillämpas så ofta som möjligt. Jag har skrivit ett inlägg om varför praktisera medvetande är viktigt men för att göra en liten sammanfattning så handlar det om att bli medveten om dina tankar och dina känslor. Om du förstod hur kraftfulla tankar är så skulle du också förstå att det är just på grund av din inre värld som gör att du befinner dig där du är. Du må tycka väldigt illa om din nuvarande situation men allt som pågår i ditt liv är en direkt spegling av din inre värld. Att bli medveten är att se något som tidigare inte gick att se.

Föreställ dig att någon ber dig att möblera om ett rum i totalt mörker. Det är först när du tänder lampan som du kan se hur stort rummet är och hur mycket grejer som finns. Annars är det bara ett rum och du lär dig tekniker för att navigera runt. Föreställ dig att du bor i ett sådant rum och detta rum är oändligt och innehåller möbler, prylar och stora ytor. På ytan ser du ingenting du kan bara föreställa dig men när väl ljuset tänds så kan du börja utforska det som tidigare inte var tillgängligt.

När nya möjligheter öppnar sig står man inte kvar där man var innan – man börjar hylla ljuset för att man kan se. När jag lever i mörker nöjer jag mig med att stanna inom ett visst område bara jag inte slår knäet i soffmöbeln. Med ljuset tänt reser jag mig upp och börjar gå mot den okända horisonten och rädslan för att stanna kvar är större än att möta det jag inte vet.

Vad vi gör när vi ökar vårat medvetande är likt magi. Vi tänder inte ljuset, vi tar bort bit för bit av mörker. När bitar av mörker plockas bort kan ljus äntligen lysa in från utsidan och din värld förgylls av ljus.

Steg 4: Släpp taget och håll ut! 
Använd din arbetsplats till att stanna vaken. Undersök hur din kropp reagerar på simpla uppgifter, din reaktion när du pratar med kollegor, din inre dialog på lunchrasten. Praktisera mindfulness på detta vis och sedan släpp taget om resultat. Håll ut och säg till dig själv att det får ta hur lång tid som helst, mitt jobb är att stanna medveten i livets mittpunkt, där livet händer – just nu.

Låt gå, släpp taget. Snart kommer du märka att nya möjligheter öppnar sig och det är så du vet att ljuset börjar träda fram.

När ljuset träder in i ens liv så är det inte alltid man tycker om det man ser. Vad som menas med att möta det svåra är att inte fly från det man ser. Välkomna allt och snart förvandlas ljuset till dig själv.

Meditera för att gå djupare i mindfulness. Det hjälper också att stanna vaken under alla dygnets timmar. Läs här för tydligare instruktion eller börja helt enkelt med att observera andningen under 5-10 minuter om dagen.

Kommentera. Dela inläggen med dina vänner som är redo att förvandlas. Gilla min Facebook för att få fler uppdateringar.

 

Be happy!

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =