Motstånd är nödvändigt

Skall man gå vidare mot något nytt kommer man alltid stöta på motstånd. Det finns en kraft som försöker hålla kvar allt på sin plats och därför finner många att förändring är något negativt.

Motstånd börjar redan vid tanken på att göra något man inte hade förväntat sig. Är man van vid att ha det på ett visst sätt kan man till och med känna motstånd när man får hallonsylt på plättarna istället för jordgubb. Det sticker nämligen ut från det vanliga och direkt börjar man känna lite motstånd. Motstånd kan kännas när ett land får en ny president och vi känner motstånd när någon annan har det bättre eller sämre än oss själva. Detta motstånd grundar sig i vår självbild om hur saker och ting skall vara och ”alltid” har varit.

Samma motstånd dyker upp när den inre rösten hintar om att du skall testa något nytt. Får man en bra idé kommer egot direkt att påminna dig om alla praktiska detaljer som måste uppfyllas innan man kan påbörja arbetet. Samtidigt kommer det sunda förnuftet att kicka in och försöka räkna ut vilka risker som finns att ta hänsyn till och vad som kan hända OM det går åt helvete. Det knepiga med motstånd är när en person tar det som ett tecken på att upphöra med sin strävan. Motstånd är istället en indikation på att en förändring är i rörelse och det tar en stund innan allt faller på plats.

Motstånd finns alltid med i bilden när förändring är på gång och det är endast när man går igenom motståndet som förändring kan ske. Att försöka stänga ute tankar som säger att man inte kan göra något på grund av det ena eller tredje, kommer bara leda till att dessa tankar förstärks. Om man kan se motstånd för vad det är börjar man inte grubbla när det dyker upp. Man vet att det är en del i förändringen och på så sätt kan man låta det vara.

Har man kommit över biten med bortförklaringar om varför man inte borde så kommer man att bli prövad på nytt. Det allra vanligaste är att möta motstånd från sina nära och kära med tanke på att de ser förändringen när den håller på att ske. Alla känner motstånd och det innebär att en del av omgivningen kommer uppleva förändringen som negativ. Vi har en bild av hur normala människor lever och om någon lever utanför kommer det garanterat att ifrågasättas. Men det gör ingenting! De vet inte bättre <3

Det finns inga regler där vi lever, allting är flytande och det finns inget sätt som är bättre än något annat. Ingenting spelar heller någon roll i slutändan så om man vill göra någonting skall man inte låta motstånd sätta stopp för det.

För att uppfylla sina drömmar krävs det att man går igenom motstånd och är drömmen tillräckligt stor kommer motståndet inte kunna hindra dig.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *