' Livets viktigaste fråga – Living Truth

Livets viktigaste fråga

Välkommen. Vi går rakt på sak.

VEM ÄR JAG?
Allt som händer i ditt liv är en rad av upplevelser och erfarenheter. Det ser ut som att allt du upplever händer dig. Det känns som att du är i mitten av universum och du har dina egna sätt att handskas med livet.

Men vem är du?

Svaret finns överallt
När något inte går som det skall eller när tankarna svämmar över så är det enkelt att peka på något eller någon annan. När du pekar på orsaken, kan du samtidigt notera att du pekar med tre fingrar mot dig själv? Vem är du att peka på andra när du inte själv vet vem du är?

Vad kan du kontrollera?
Har du kontroll över vad som pågår i din direkta upplevelse? Har du kontroll över hjärtats slag? Lungornas syreupptagning, matsmältning, celldelning eller hastigheten på snöflingorna? Vad har du egentligen kontroll över? Somliga inser att de inte har kontroll över någonting. Andra tror sig ha kontroll över tankar. Är du en av de som tror att du har kontroll över tankar så kan vi göra ett snabbt experiment. Pausa nu och sluta tänk den kommande minuten. Om du har kontroll över tankar så borde du också kunna bestämma när de skall upphöra, vilket du inte kan. Alltså… vad kvarstår när du inte har kontroll?

Släpp taget
Kontrollen som du påstår dig att ha är inget annat än ett magiskt trick av sinnet för att kunna behålla sin position som herren på täppan. Är du med såhär långt kan du också inse, just nu, att du inte har kontroll över stunden som pågår. Rädslan för att inte ha kontroll är en av de största rädslorna vi har trots att vi kan se hur ihålig den är.

Vem är jag?
När du har insett att du inte har kontroll över någonting, betyder det att du slutar finnas? Vad finns kvar när du låter allt vara som det är? Vad finns kvar när du inte längre bryr dig om tankarna som florerar i huvudet? Som du märker så ändrar sig ingenting… allt är precis som det är. Dock finns det en liten detalj som ofta är förbisedd men ack så viktigt om du är intresserad av att veta.

Du är inte sinnet. Du är inte kroppen.
Släpp taget om allt för ett ögonblick. Bara nu, inte för alltid. Du märker att du är kvar. Du märker att saker fortfarande ser ut att du behöver interagera med det. Du märker också att du inte behöver tankar för att uppleva det du nu upplever.

Om jag inte är varken kroppen eller sinnet. Vem är jag då? 
Du är medvetandet som kan se att du inte är kroppen och sinnet. Vad det betyder i praktiken är faktiskt helt ointressant. Det mest grundläggande är att du ständigt påminner dig om vad du inte är. Konsten av att veta är att veta vad du skall ignorera. Har du provat att ignorera allt men ännu inte testat att ignorera den som ignorerar så kommer här en öppning till något mycket oväntat. Ta dig mod till att ifrågasätta den som vet. Ta dig mot att ifrågasätta den som har alla problem och den som skyller dessa problem på yttre omständigheter eller andra människor.

Utmana dig själv på djupet
När du har förstått att du inte har kontroll över någonting och när du vågar fråga dig själv om vem du är så kommer du märka att det finns bara ett svar. Försök att lista ut svaret här och nu… Fråga dig själv ”Vem är jag?”. Vad får du för svar? Alla svar i form av tankar eller händelser är inte svaret du letar efter. Det enda vettiga svaret du någonsin kommer att få är tystnad. Stillhet.

Ögat som letar efter sig själv
Tänk dig att ett öga letar febrilt efter sig själv. Han söker över allt, försöker leta i solljus och mörker men han kan aldrig hitta sig själv. Rätt som det är berättar någon för ögat att det han försöker hitta är det han letar med. På samma sätt fungerar du. Du letar efter saker som skall göra dig lycklig. Letandet pågår hela livet ända fram tills att du inser att det du letar efter redan är här. Det enda du behöver göra är att sluta leta.

Karaktären som letar efter sig själv
Så länge du är identifierad med ett sinne och en kropp så kommer du alltid att leta. Du är letandet i sig och din natur består i att leta. Karaktären du för närvarande tror dig vara kommer för alltid att leta. Karaktären har inga andra förmågor än att leta efter sig själv. Att karaktären i sig är en dröm och letar i en drömvärld kommer karaktären aldrig att förstå. Det du behöver göra är att gå tillbaka ett steg. Bortom karaktären och inse att den du är, har ingenting med karaktärer eller personligheter att göra. Den du är, är renare och vackrare än allt karaktären någonsin kan drömma om.

Hur slutar jag leta?
Om du för närvarande är identifierad med karaktären så kan du inte göra någonting för att sluta leta. Det du behöver göra, som rent medvetande, är att sluta identifiera dig med karaktären. Du är den som är medveten om karaktären och dess tankeloopar. Du är inte karaktären i sig. Sluta låtsas som att du är en karaktär när du i själva verket är alla karaktärer på samma gång. Den du är saknar form, färg, tankar, objekt och allt annat du kan se eller ta på. Så fråga dig själv, även om du vet vem du är: ”Vem är jag?”. Fråga dig själv gång på gång tills du slutligen ger upp och utbrister ”JAG GER UPP”. Hemligheten är att sluta identifiera dig med kroppen och sinnet. När det sker övergår din identifikation till något helt annat…. Något mer verkligt och evigt. Något som alltid finns här och något som inte försvinner när du somnar på kvällen.

Hur vet jag när jag ”kommit hem”?
Intellektuell kunskap om vem du är kommer inte att hjälpa dig. Den kunskapen kan vi motbevisa med frågan ”Vem är jag?”. Intellektuell kunskap är till för karaktären.

Du märker att du kommer närmare när ditt externa liv börjar falla på plats. Du märker när pusselbitarna, en efter en, faller på plats och dem gör det perfekt varje gång. Karaktären kan inte mäta sig mot din verkliga och oslagbara intelligens. Du är ett mirakel men först måste du sluta identifiera dig med en begränsad karaktär. I karaktärens liv existerar endast begär och motvilja som i sig leder till ändlöst lidande.

Vägledning
Att gå hela varvet för att komma tillbaka till ditt oförändrade ursprung är oväntat. Om än oväntat så betyder det permanent frihet. Du kan antingen upptäcka dig själv igen eller så kan du följa karaktärens begär. Väljer du att följa karaktären kommer du alltid återkomma till lidande. Väljer du Sanningen kommer du få allt men ändå välja att avstå. Din fred betyder mer än så.

Maila mig: post@sebastianopazo.com eller skriv till mig på facebook om du önskar personlig rådgivning eller samtal. På min resa har jag mött många där sanningen har slagit ner som en blixt. Du är värd att veta vem du verkligen är.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =