' Lita inte på någon – Living Truth

Lita inte på någon

Välkommen in i värmen.

Idag finns det ovanligt många krafter som talar emot varandra. Vissa påstår att media ljuger, samhället säger vad du skall lära dig utan att ha frågat vad du egentligen vill och andra berättar för dig hur du skall leva. Vem det än är, samhälle eller familj, kändisar, regeringen, Buddha eller en ensam bloggare. Lita inte på någon.

Jag hör ofta personer som uttrycker sin förtvivlan att det inte går att lita på någon. Om du känner att du inte har förtroende för andra, kan du se varifrån det kommer? Härstammar det från att alla andra fattar ingenting eller härstammar det från förståelse? Det jag vill säga är att om du upplever dig sviken så utgår du inte från dig själv, du har omedvetet skapat förväntningar på den yttre världen. Detta är (tyvärr) fortfarande naturligt då vi blivit tränade till att lita på andra. Låt oss göra ett kort experiment. Placera ditt fokus inom kroppen medans du läser. Håll fokus i bröstet och vänta några sekunder och svara sedan på några frågor som kommer. Om du tar övningen på allvar kommer du få ett tydligare svar. Ok. Slappna av.

Hur kommer din dag se ut imorgon? Hur kommer ditt liv se ut om en vecka? Kan du beskriva vad som kommer hända i ditt liv inom ett år? Hur ser världen ut om fem år? Om du är människa och om du inte ljuger för dig själv så kan du inte svara på någon av frågorna. Detta gäller precis alla varelser, inklusive människor som befinner sig på denna jord just nu. Ingen vet. OK? Ingen vet vad som skall hända men ändå har alla en idé om vad som skall hända. Men ingen vet. Det betyder att vi har miljarder människor som går runt och tro sig veta vad som skall ske i framtiden, inklusive personer med makt som styr världen. Men ingen vet.

Med tanke på att ingen vet är det, ur detta perspektiv, enkelt att förstå varför människor gör fel. Ser vi världen från detta perspektiv är det också nödvändigt att jag frågar dig varför du fortfarande litar på människor när du vet att de inte vet? Om du känner dig vilsen, förstå att alla människor vet lika lite som du och det bästa är att det gör inget. Man behöver inte veta hur världen skall se ut eller vika vänner du kan lita på. Det enda du kan göra är att lita på dig själv! Ingen annan kan säga vad som är bra för dig, du måste ta reda på det och det kan du endast göra i stunden. Om du alltid strävar mot att göra det som är rätt för dig i varje stund så kommer du garanterat att öka ditt självförtroende och samtidigt bli förlåtande mot din omgivning. Du vet att alla är lika vilsna som du och därför lämnar du inte över ansvaret till andra, du tar ditt eget ansvar. När du har förväntningar på den yttre världen, oavsett vad det är, är du dömd till olycka för den yttre världen kommer alltid att göra dig besviken så länge du har förväntningar.

Gränsen mellan fokus på dig själv och omvärlden är oändligt kort. Faktum är att det är exakt samma sak men för att det skall bli uppenbart behöver du frigöra dig från den yttre världen och det kan endast ske genom att frigöra dig från dig själv. Skillnaden mellan djur och människor är att vi kan stoppa impulser. Om en björn-hona med sina ungar känner sig hotad, kan hon inte sansa sig, reflektera över sina känslor och sedan bestämma sig för att inte attackera. Det sker instinktivt och det går inte att stoppa. Vi människor har också instinktiva impulser men vi kan välja vad som skall ske. När du övar dig att kontrollera dessa impulser blir du också mer medveten om dig själv. När du ökar ditt medvetande vet du också att du kan klara av oväntade situationer, du börjar lita på dig själv i större utsträckning. När du litar på dig själv ökar ditt förtroende för att allt skall ordna sig. Du litar på din förmåga att du kan klara dig själv, du släpper taget om den yttre världen och du förstår att vi alla är vilsna. Det är ingen idé att irritera sig på andra, de vet inte bättre.

Det är vackert att inte veta.

2 Comments

 1. ”….öka ditt självförtroende….”

  Jag ser det inte så. Bra och/eller dåligt självförtroende är ego-baserat.
  Utan (bra eller dåligt) självförtroende kan egot inte överleva.
  Däremot ett förtroende, en tillit till livet självt, tillit till att allt är okej, oavsett vad, det är något annat.

  1. Hej Mathias,
   Tack för din kommentar. Du vet lika mycket som jag att orden för att beskriva det som ligger bortom egot är omöjligt. Allt vi kan göra är att prata runt det och i mitt fall, inspirera människor till att själva söka efter svaret. Egot är en illusion, det går alltså inte att göra sig av med något som inte finns. Tron på att vi bokstavligt kan ta död på egot kommer aldrig leda till försoning med det som är. Jag har dock kommit till samma insikt som du, att ha tillit till att allt är bra oavsett vad det är. Må gott <3

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =