Låt naturen inspirera dig

När man observerar sig själv och naturen får man en djupare förståelse för att allt i livet går i vågor som ligger utanför vår kontroll. Men alla kan bemästra konsten att flyta med i universums ström utan att försöka påverka den, det enda som krävs är övning.

Likt en albatros, den försöker inte flyga mot vinden, den förstår att det är mycket smartare att använda sig av den. Maskrosen är mer intelligent då den helt utan ansträngning låter vinden ta hand om transporten av sina frön. Alla djur och växter har gjort det väldigt enkelt för sig och när man lär sig av naturen så inser man också att vi människor är de mest ineffektiva varelserna som finns.

Vi har förmågan att vara självmedvetna men om vi aldrig får lära oss vad det egentligen innebär, är det lätt för oss att fastna i ett ekorrhjul och tro på en verklighet som inte behöver vara sann. Har man aldrig fått lära sig att man är hundra procent ansvarig för sitt liv så är det enkelt att skylla ifrån sig. Att skylla ifrån sig är bekvämt, att inte vilja ta ansvar är också bekvämt och därför gör vi det också i stor utsträckning. Men det som är bekvämt är oftast det som leder till komplikationer längre fram, man får helt enkelt betala för sin lathet 🙂

Om man fick lära sig i skolan att tankar är inte det som definierar vem man är, så skulle vi ha färre vilsna personer i vuxen ålder. Men hur skall vi lära barn vad som är viktigt om vi själva inte vet vad som är viktigt? När vi lyssnar för mycket på tidigare generationer får vi bara fler problem, deras lösningar har aldrig varit lösningen för dig. Deras lösningar är att släcka bränder och det är en av många anledningar till att vi fortfarande har folk som säger ”Men så kan man inte göra” eller ”Det går inte”. Våra föräldrar har gjort ett bra jobb att uppfostra oss med verktygen de hade, men om du aldrig fick lära dig hur man tar ansvar så är deras tips inget som hjälper dig att nå dit du vill nå. Det är inte dina föräldrars fel att du inte fick lära dig i tid, de visste inte bättre. Det samma gäller våra politiker och samhällssystem. Det är människor som driver sådana ställen och vi alla vet hur struligt det kan bli.

När man flyttar sin uppmärksamhet från tankarna till kroppen så blir man mer närvarande i stunden, vi kommer närmare vår natur. Jag tänker inte längre låtsas att jag är smartare än det som skapat allt inuti och utanför kroppen jag bor i. Det är ansträngande att låtsas att man är viktigare än något annat. Det är ansträngande att kämpa emot det man känner, det är ansträngande att stånga sig fram genom livet. Vi lägger mycket av vår tid på att motsätta oss det som hänt. Det kostar energi att bli irriterad på grund av andra människors verklighet, det kostar energi att försöka ändra på omständigheter. Det är ansträngande att hela tiden uppmärksamma bekymmer och problem.

Innan man ändrar sina vanor så har man många tankar i huvudet om vad eller hur man skall göra för att ta sig vidare. I dessa fall finns det bara två hälsosamma alternativ. 1. Gör det bara. 2. Strunta i det och glöm bort det. Dina vanor är det som bestämmer hur du mår och hur du hanterar omvärlden. Lär dig flyta med i naturen på samma sätt som en albatross eller en maskros. Gör det som behöver göras och avstå från det som inte är till någon nytta för dig.

Det enklaste är att låta allt vara som det är.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *