' Låt hjärtat bestämma – Living Truth

Låt hjärtat bestämma

I mitt förra inlägg skrev jag om hur sinnet förvandlar allt till mål. Anledningen till att du skall uppmärksamma detta är för att du lättare skall kunna lyssna på ditt riktiga jag, vad du verkligen vill och inte vad dina tankar talar om för dig. Jag rekommenderar att du läser det först.

Om du inte är uppvuxen i ett buddhistiskt kloster är sannolikheten stor att du är beroende av dina tankar. Alla beroenden grundar sig i en känsla av att man inte hör hemma och vad, om inte tankar, är ett utmärkt exempel på det? Du har fått lära dig att man skall göra en massa saker för att lyckas, allt från skola till vilken familj du skall ha eller hur du borde leva. Med all teknik är vi idag den mest ociviliserade generationen i mänsklig historian på grund av hur vi komplicerar allt. En skata bygger ett bo på två veckor och en råtta gräver ett hål över natten medans vi människor skuldsätter oss i decennier för att ha någonstans att bo. Något är fel. Vi har blivit tränade att leva upp till onaturliga förväntningar som kopplat bort oss från vår natur och tvingat in oss i ett tänk som leder till olycka. Du tror att du måste ha allt det där för att bli lycklig och under processen från födsel till ung vuxen har du glömt bort det viktigaste av allt: vad ditt hjärta vill.

Glöm bort din historia, glöm bort allt du har idag och glöm bort dina tankar om framtiden. Tänk dig att du är en fågel som flyger tusen meter över marken och kollar ner på dig själv, din nuvarande livssituation och ditt allmäntillstånd. Upplever du då att du befinner dig precis där du skall vara? Jag ställde samma fråga för ett par år sedan och om jag inte ljög för mig själv blev svaret alltid ”nej”. Det spelade ingen roll att jag hade ett bra jobb, lägenhet, goda vänner, flickvän och tillräckligt med pengar. Om du också svarar ”nej” på frågan är du redo för att göra något åt det. På riktigt. Jag började skriva den här bloggen för jag vet att det enda som leder till kärlek och försoning är ett högre medvetande och inte nog med det: det finns tillgängligt för alla, inklusive dig.

Du vet vad ditt hjärta vill om du lyssnar noga men allt runt omkring dig har låst fast dig i en situation som du tror att du inte kan ta dig ur. Det enklaste sättet att veta vad ditt hjärta brinner för är att fråga dig själv vad du skulle göra om du hade hundra miljoner på kontot. Spontant kanske du bestämmer dig för att resa, kanske köpa något du behöver men på sikt behöver du tänka på hur du skall använda pengarna på bästa sätt. Vad anser du vara roligt och hur skulle du använda hundra miljoner för att hjälpa andra människor? På detta sätt kan vi använda sinnet till nyttiga saker istället, för att som nu, försöka klura ut hur vi skall må bra. Fokuset behöver skiftas från vad vi är missnöjda med till vad vi önskar att förbättra. Sinnet behöver lugn och ro för att ett skifte skall ske och jag vet, nuvarande omständigheter är allt annat än lugnt för sinnet. Därför vill jag påminna dig om att du, personligen, är ansvarig för att prioritera din egen mentala och fysiska hälsa. Än så länge kan samhället inte hjälpa dig med en lugn och trygg miljö, det måste ske via böcker eller internet.

Ditt hjärta vet vad som är viktigt men varje gång du försöker lyssna avbryter den starkare rösten och påminner dig om att du inte kan på grund av det och det och det. Detta mentala oljud kommer alltid pressa undan ditt hjärta fram tills att du observerar och förstår att den där rösten är en stor bluff. Du, i din vackra natur, är helt oberoende av tankar i alla dess former och du har ett val. Är du här idag har du ett val att antingen låta rösten kontrollera ditt liv eller träna dig till att använda sinnet för att gynna dig själv och din omgivning. Vi som lever i västvärlden har tur som kan ta del av detta budskap! Tänk på människor som varken har tillgång till böcker eller internet, hur skall de kunna förstå att lidandet endast sitter i huvudet? Innan jag hörde talas om detta var jag blind som natten men sen förändrades mitt liv till en ljuv sommardag. I grunden är det det enklaste som finns. Lyssna på ditt hjärta, ställ inga frågor och se på när ditt och andras liv förändras till magi.

När du utmanar sinnet på detta vis kommer det skapa viss förvirring och motstånd men kom ihåg att det är en övergångsperiod. Du kan när som helst observera stunden och genast märker du hur tiden saktar in och att allt blir lite lugnare. Öva dig att stanna kvar där, öva dig att observera varje gång du kommer ihåg det. Jag har rekommenderat meditation många gånger och jag kommer fortsätta med det så länge behovet finns kvar. Rom byggdes inte på en dag men idén om ett paradis uppstod i ett ögonblick och det är också allt som krävs. Den som avstår att lyssna på hjärtat sitter alltid fast i ett ekorrhjul av lidande och det värsta är att personen kan aldrig förstå varför. Detta är sinnets makt. Det skapar ett onödigt och omedvetet lidande. Hjärtat har alla svaren du behöver men rädslan för vad som skall hända hindrar oss från att följa det. Hjärtats röst är det enda du behöver bry dig om, allt annat kommer att lösa sig om du bara vågar lita på processen.

Bolla dina funderingar på min Facebook-sida. Dela med vänner men framförallt: ge bort stillhet till dig själv. Det är inte bara bra för dig, det är bra för alla.

I nästa inlägg kommer jag berätta hur du kan använda sinnet till din fördel!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 5 =