' Lärande är kul om man själv får välja – Living Truth

Lärande är kul om man själv får välja

Lyckan i att utöka sin kunskap och förmåga är oerhört tillfredsställande om man bara vet vad man vill lära sig mer av. Skolan gör ett bra jobb med att lära ut samma saker till alla elever men ingen talar om för oss hur viktigt det är med egna idéer och intressen.

Även om skolan lär oss en del praktiska nyttigheter så lyser uppmuntran, att följa sitt hjärta, med sin frånvaro. Detta är något vi måste lära oss på egen hand och fortfarande är det få som har turen att ha förebilder som kan visa vägen. De flesta vet inte om hur betydelsefullt det är att bemästra sina intressen för att kunna göra det lättare för sin omgivning. Skolan har bidragit till att bilden av lärande och kunskap anses vara hopplöst tråkigt för de flesta. Detta beror på att vi endast lär oss mer om saker som inte betyder särskilt mycket för det personliga intresset. Jag har ingen statistik, men det måste vara en stor andel studenter som plågar sig igenom skolgången för de tror att det är så det måste vara. Rädslan för att inte ha ett bra jobb i framtiden är stor.

När skolan inte utbildar oss i hur vi kan vara mer kreativa så är logisk kunskap helt oanvändbar. Vad skall du med all kunskap till om du inte vet vad du kan använda den till? Detta är ett problem vi har idag och det är så mycket potential som går till spillo enbart för att vi kastar bort vikten av kreativitet och expanderande. Hur kan vi ändra på detta och se till att lärande och expansion blir en del av det vardagliga livet? Av egen erfarenhet har jag förstått vad det är som gör att lärande och kunskap kan vara något av det mest givande vi kan ägna oss åt.

Fjärilar i magen – Vad får dig exalterad och skrämd på samma gång? Det du väljer att lära mer av måste komma från dig själv och vad du anser vara det bästa som finns. När du har något som du brinner för så kommer passion och nytänk komma till dig. En brinnande känsla av vilja kommer alltid slå kunskap på fingrarna. Med passion och kreativitet kan vi använda oss av fantasin som också är det viktigaste av allt, i alla fall om man frågar Dr. Albert Einstein.

Syfte – Vad vill du göra? Vad är meningen med ditt liv? Utan syfte har vi ingenting att sikta mot och således har vi ingenting som håller den inre glöden igång. Vad anser du vara viktigt och hur kan du bidra? Syftet behöver inte vara självklart på en gång, det viktigaste är att du gör något med tankar om att det behövs i ditt och andras liv. Det räcker med att du har en liten idé vad du skulle vilja göra. Den stora förändringen sker när du fördjupar dig i det du tycker om.

Mål – Att sätta upp mål för dig själv är en viktig detalj eftersom det ser till att du faktiskt börjar ta tag i saker. Ett mål leder till handling och med handling får du mer erfarenhet som också är den viktigaste kunskapen vi kan ha. När jag pratar om erfarenhet så pratar jag om din direkta erfarenhet, inte någon annans.

Processen – Tålamod kommer aldrig vara något problem så länge du ägnar dig åt det du tycker är roligast och samtidigt viktigast för dig. Vad kan du, av det du har idag, göra för att leva mer i linje med ditt syfte och i stort, även meningen med livet? När du börjar leva mer som du önskar kommer du också få mer erfarenhet. Erfarenhet leder till mer kunskap som gör att du blir bättre på att leva som du vill. Det hela förvandlas till en automatisk positiv spiral som går åt rätt håll.

Så vad stoppar oss från att göra allt detta? Det verkar ju så enkelt i teorin. Det här är enkelt men vi har något som kämpar emot oss dagligen och det är vårat eget sinne. Så länge vi tror på att det är svårt och komplicerat så kommer det också bli vår verklighet. Den enda du behöver besegra för att leva som du önskar är dig själv, du kommer aldrig komma ifrån det. Sanningen är till en början mycket bitter för den berättar att du inte kan skylla ifrån dig, men snart inser du hur magiskt det är att själv ha ansvaret. Men hur besegrar man sig själv då? Genom erfarenhet och ökat medvetande. Jag understryker i nästan alla inlägg hur viktigt det är att bli mer medveten om sig själv och sina invanda tankemönster eftersom de kontrollerar allt som händer i ditt liv.

Du är den enda som stoppar dig från att leva som du vill. Genom att bli mer medveten om dig själv kan du också se vilka rädslor du har som hindrar dig. Du har invanda tankemönster och regler som ditt undermedvetna rättar sig efter, kan du bli medveten om detta så kan du också programmera in nya vanor. För att ta ett exempel, Bill Gates vanor gjorde honom till den han är idag. Hans vanor gjorde att han satt mycket vid datorn, hans vanor gjorde att han försökte hitta lösningar. Hans vanor gjorde att han ville göra det enkelt för andra. Hans vanor gjorde att han ägnade mycket tid åt det bästa han visste. Programmera in nya vanor och se på hur ditt liv förändras i realtid.

Lär dig mer om dig själv och gör något nytt för att ta dig framåt, med hjälp av dig är allt möjligt. Är du nöjd som det är så fortsätt med det, finns ingen anledning att göra något annat om du är nöjd. Men om du grubblar på meningen med livet eller känner oro, så är kunskapen om dig själv allt du letar efter.

Läs om syfte, mål och sinnet i min gratis e-bok eller dela bloggen med likasinnade.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + sexton =