' Konsten att släppa taget – Living Truth

Konsten att släppa taget

Yeah! Tillbaka efter ytterligare 10 dagar i tystnad. Den femte vipassana-kursen i ordningen. På något sätt har jag haft turen med att förstå vikten av att praktisera det jag lär. Idag handlar det om den mest betydelsefulla praktik en människa kan ägna sig åt: att släppa taget.

Lagen om obeständighet
Det finns några universella lager i Universum som inte går att förneka vare sig det är intellektuellt eller självupplevt. Lagen om all obeständighet är en lag som alltid bör finnas med i bakhuvudet fram tills att den blir en levande sanning från stund till stund. Mitt liv består i att peka mot det som alla redan vet men som få spenderar tid och fokus åt. Vill du bli fri från allt lidande är lagen om obeständighet något du måste lägga energi på.

Hur fungerar lagen om obeständighet?
Allt som finns i universum (precis allt, inklusive materia, alla fenomen och inklusive människor) har en och samma karaktär vilket innebär att saker uppstår och försvinner. Du kan nu i din direkta upplevelse fokusera på objekt och förstå att de förr eller senare kommer att försvinna.

I mitt fall har jag en blomma bredvid mig. Just nu lyser den med sin skönhet men det kommer en dag då den ruttnar och faller bort. Det samma gäller för det stora trädet här utanför. Det enda som verkar skilja blomman och trädet åt är att trädet stannar lite längre. Tar vi en titt på solen så minns vi hur vetenskapsmännen sagt att den har funnits i miljoner år och kommer att fortsätta lång tid framöver.

Om du förstår lagen om all obeständighet förstår du att blomman, trädet och solen ser ut att fungera olika men det finns en sak som gäller för alla tre. De har alla uppstått och de kommer alla att försvinna. Låt dig inte luras av hur objekten ser ut, kom istället ihåg vad som är sant angående deras natur.

Går vi in på en tunnare verklighet ser vi att alla tre objekt består av små partiklar som uppstår och försvinner i en extrem hastighet. Endast på ytan ser objekten olika ut och har olika egenskaper men karaktären är den samma för alla partiklar och alla objekt.

Vidfästning
Så långt är alla med och så långt är det inga konstigheter. Att observera en blomma, ett träd eller solen är fantastiskt och vi saknar helt begär att det skulle vara på något annat sätt. Inte heller har vi motvilja mot deras existens. Om katten kom och åt upp blomman skulle vi inte sörja för blommans skull utan för att katten gjorde något den inte borde.

Vad händer om vi byter ut blomman mot min nya läsplatta? Katten hoppar upp på bordet och river ner läsplattan och skärmen spricker. Var hamnar större delen av mitt fokus? På katten eller läsplattan?

Ojoj… nu börjar det bli intressant. Varför brydde jag mig inte om blommans bortgång men brast ut i tårar när läsplattan föll till golvet? Enligt lagen om all obeständighet borde jag inte sörja läsplattan heller då den förr eller senare ändå skulle försvinna. Problemet ligger inte i objekten. Problemen ligger i hur mycket jag har fäst mig vid dem.

Låt gå
Om läsplattan hade väntat 10 år innan den gick sönder hade det inte gjort så mycket, den hade varit slö och jag hade säkert redan hunnit köpa en ny. Anledningen till att jag brast ut i tårar var för att jag inte var redo!

Det för oss vidare till nästa punkt. Av någon anledning glömmer vi helt bort att det vi håller kärt också kommer att försvinna och vi blir lika överraskade varje gång det sker. Om jag istället hade förstått och levt efter lagen om all obeständighet så hade jag sparat mig mycket motvilja och tårar.

Vägen till frihet
Att bli fri från allt lidande handlar om att låta gå. Det är också en universell sanning då vi oberoende av vår förståelse alltid kan göra det. Det sker också naturligt när tiden är kommen. Några exempel. Jag var tvungen att släppa taget om mina gamla klasskamrater innan jag började högstadiet. Jag var tvungen att släppa taget om mina idéer angående meditation innan jag själv kunde börja. Jag var tvungen att släppa taget om kött och mjölkprodukter för att kunna känna hur levande min kropp är.

Genom våra liv behöver vi släppa taget om saker men den dagen vi medvetet börjar släppa taget är den dagen vi tar första steget på frihetens väg. Buddha blev Buddha för att han släppte taget om sig själv. Om du så behöver släppa taget om en gammal tro eller om du vill bli en Buddha så består handlingen i att släppa taget. Det är ingen skillnad om du nyligen har börjat på frihetens väg eller om du är en Buddha.

Ju mer vi förstår och upplever lagen om obeständighet inom oss desto mer förstår vi att det bara finns en sak som inte ändrar på sig. Låt gå. Det kommer ändå att försvinna. Konsten ligger i att älska det som är, även det som till en början ser ut att göra ont. Snart lär du dig att även det är en gåva.

Inom dig finns en röst som inte har något språk. Lyssna.

 

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + fyra =