Konsten att lyssna

Återigen ett ämne som många förstår vikten av men få som kan bemästra.
Så vad är då fördelarna?

Allt som sker i Universum har ett syfte och om vi känner efter hur många öron och munnar vi har så kan vi se en tydlig bild av vad som verkar vara det mest praktiska för oss. Med hjälp av hörseln uppmärksammas ljud i omgivningen som hjälper oss att navigera i vardagen. Men när vi pratar med människor glömmer vi bort att skifta fokus från att höra till att lyssna, det är nämligen en gigantisk skillnad.

När du blir mer uppmärksam på dig själv och dina beteenden kan du ändra på hur du är mot dig själv och dina medmänniskor. Att lyssna är en konst som inte bara innebär att du lär dig nya saker om dig själv och andra, du framstår också som en högst trovärdig och intressant person. Bara genom att sitta tyst och lyssna när någon annan pratar bidrar till en stark känsla av samhörighet. Är du inte medveten om detta så gör du troligtvis som de flesta andra, du väntar ihärdigt tills den andra har pratat klart för att äntligen få komma med dina åsikter och synpunkter. Vårat kära ego har alltid viktiga saker att berätta och om den andra bara förstod så skulle allt bli mycket enklare för mig. Det du har att säga känns mycket viktigare än vad personen du pratar med har att säga. Detta gäller speciellt när vi pratar om våra egna problem, vi glömmer bort att problem är inget unikt men många pratar om de som att det är det mest unika som finns.

Faktum är att vi har alla ett behov av att uttrycka oss och det är inget fel. Men kom då ihåg att precis alla besitter samma känsla och på den vägen har vi glömt bort att lyssna. När vi visar ett genuint intresse för vad andra människor har att säga så bidrar det till att andra vill hjälpa dig. Då alla har en kärna av kärlek så är det naturligt för oss att vilja hjälpa andra människor. Om du kan få den andra personen att känna sig behövd eller intressant så har du bidragit till hens välmående och allt du behöver göra är att lyssna. Vi pratar alltid om saker vi anser vara viktiga och du vet själv hur glad du blir när du träffar andra som delar ditt intresse. Du kan när som helst ge bort denna glädje till andra genom att bara lyssna på vad de har att säga och det spelar ingen roll om du tycker det är intressant eller inte. Personen som pratar har ett behov av att få det sagt och om du kan visa att det hen säger är av vikt, så har du vunnit den personens intresse.

Att bli bättre på att lyssna handlar om att se verkligheten från den andra personens perspektiv. Alla problem beror på avsaknaden av förståelse och det i sin tur grundar sig i oviljan att vilja se hur andra upplever världen. Du upplever världen på ditt sätt och för dig anses vissa saker vara självklara medans för andra upplevs det på ett helt annat sätt. Om du kan, genom att genuint visa intresse, lyssna på vad den andra har att säga så kommer du eliminera alla missförstånd och istället hitta kreativa lösningar. Tycker du att någon beter sig på ett lustigt sätt så måste du förstå att du hade gjort precis likadant om du kom från samma bakgrund. Försök att förstå varför genom att lyssna och när du förstår varför så försvinner alla känslor av motstånd, kvar finns bara empati och kärlek.

För att du skall kunna bli en bra lyssnare måste du sätta en munkavel på ditt ego. Det handlar inte om dig alla gånger och när du kan omfamna detta faktum så ser du snart att det är ganska skönt att inte behöva ha så starka åsikter jämt. Att sträva mot högre medvetande är att sakta men säkert plocka bort egot för att på sikt bli fri från lidandet. Vägen dit ser olika ut men att öva sig på att lyssna är ett mycket bra verktyg för att ta sig framåt. Lyssna på andra och du kommer snart märka att folk i din omgivning uppskattar dig på ett sätt som de tidigare inte gjort.

Gör det till en vana att lyssna på andra, på främlingar, och nya bekantskaper för du vet aldrig vilja möjligheter som gömmer sig där bakom.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *