' Hylla smärta – Living Truth

Hylla smärta

Jag har inte hört någon annan säga det, men förr i tiden när livet var vanligt i långa perioder önskade jag mig att något smärtsamt skulle hända. Den bästa läxan är ett krossat hjärta, ni vet när det känns som att någon vrider om hjärtat hårt med båda händerna, det gör så ont att det nästan blir skönt.

De flesta undviker att tänka på smärtsamma situationer och automatiskt blir varje smärtsam händelse en överraskning. Många önskar nog att man aldrig behövde känna smärta och lika många försöker undvika smärta genom att välja det säkra före det osäkra. Pina och sorg är en del av livet som man inte kan undvika och jag tror inte man skall undvika det även om man kunde välja. I perioder av sorg är det svårt att förstå varför det skall vara nödvändigt men efteråt, om man tänker efter, så har man lärt sig något man aldrig kunde lära sig på något annat sätt. Att se varje del av livet som läxor för att ta sig vidare är en hemlighet för att leva i stillhet, när ingenting längre kommer som en överraskning utan allt är lika naturligt som havets rörelse. Vågorna uppstår av sig själva, känslor av sorg och glädje är också fenomen som uppstår ur tomma intet, men vad som styr allt detta är och förblir ett mysterium. Villkorslös kärlek skapar allt och låter allt vara som det är men vi människor har ibland svårt att acceptera livets gång.

Jag tror att man måste vara beredd på att det skall göra riktigt ont ibland för att kunna ta del av riktig kärlek till livet, till naturen och sina medmänniskor. Men hur förbereder man sig på att det skall göra ont? Som med allt annat, egentligen. Bli mer medveten om hur naturen arbetar, förstå att utan smärta finns ingen glädje och oavsett vad som händer har vi människor ingen kontroll på vad som skall ske härnäst. Det här med att inte ha kontroll är för många läskigt men kan vi acceptera att vi faktiskt inte styr livets gång så infinner sig genast ett inre lugn. Det enda vi kan lära oss av ”det hårda livet” är att uppskatta det vi faktiskt har just nu. Vad vi än är med om så bör vi veta att det är ingen självklarhet, allt detta kommer försvinna inom kort och då passar det inte att vara efterklok. Det är nu livet händer, bra eller dåligt spelar ingen roll för det är det enda vi har. Är du inte nöjd med din situation så planera för att ändra på den. Sitter du fast utan att komma vidare, acceptera att du inte kan komma vidare just nu men förneka aldrig vad som är. Livet har aldrig vänt dig ryggen och du har det yttersta ansvaret för att leva som du önskar.

Det är en process, en resa från början till slut. Det finns genvägar men vad skall man med dem till när det i praktiken innebär att man skyndar fram till sin egen död? Just nu är allt som finns och här behöver man inte skynda, det finns ingenstans att gå 🙂

 

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + fem =