' Hur lever man i stunden? (+Jordbävning) – Living Truth

Hur lever man i stunden? (+Jordbävning)

Vare sig om du vill veta sanningen om dig själv eller om du väljer ignorans, så har vi alla hört uttrycket ”Lev i nuet”. Du lever alltid där, frågan är bara hur medveten du är.

Nästan alla ”må bra”-citat grundar sig i att leva i nuet men vad händer när du släcker skärmen och traskar vidare i vardagen? Orden glöms bort och sedan bestämmer vanorna hur resten av dagen skall se ut. Att leva i nuet är det mest naturliga som finns men eftersom sinnet älskar att komplicera saker blir det svårt att uppskatta stunden i sin helhet. Utan träning är sinnet en distraktion men inte nog med det, utan träning ser du inte hur det påverkar ditt liv.

Läs här om hur du börjar meditera

När du utforskar dina tankemönster och förstår innebörden av att leva i nuet är det lätt att få nya tankar som ”hur lever man mer i nuet?”. Svaret är enkelt. Observera ditt sinne och utöka medvetandet. Men ett sådant enkelt svar trissar igång sinnet med nya tankar. ”Hur observerar man sinnet?”, ”jag behöver inte det här” och så vidare. Utan acceptans är de enkla svaren svåra att förstå sig på. Acceptans är också en form av träning. Allt vi kan och kommer lära sker genom misslyckanden och framgång. Det innebär att du behöver acceptera förvirring i processen från tänkande till varande. Vart du än är, hur du än mår eller vad du än tänker så kan det omöjligt vara på något annat sätt. Att leva i nuet handlar om att acceptera det som är utan att försöka ändra på det. Till och med när det känns negativt. När du värderar alla stunder som det enda som finns, lär du dig att uppskatta livet på ett annat sätt. Att se stunden i sin helhet gör att du har kontroll över känslorna när saker och ting börjar röra på sig. (Hähä)

 

När du tränar dig att leva i stunden distanserar du dig från dina tankar. Du inser att det enda som existerar är det som sker och gör att alla situationer upplevs som välsignelser. Vad det än är. Du låter inte motgång stoppa dig från att göra det du mår bra av. Du ägnar stunden åt det du älskar, nu när du faktiskt har möjligheten. Du låter inte tillfälliga problem skapa negativa tankeloopar, utan du tar smällen, säger tack och går vidare. Att oroa sig för det förflutna eller saker som ännu inte hänt är galenskap. Det är vansinne att hallucinera saker som inte finns! Du kommer aldrig ifrån stunden och när du blir medveten om faktumet väljer du att inte påverkas av tankar. Självklart kan du inte göra något åt jordbävningar men du kan undvika det som påverkar dig negativt längre fram. Du har alltid ett val. Om du, exempelvis, vet att du äter upp kakorna mitt i natten så gör det enkelt för dig: köp inga kakor nästa gång du handlar. Allt du gör kommer att komma tillbaka. Att göra medvetna val i stunden leder till ett smärtfritt liv. Meditera mera för att uppleva livet där det händer.

Läs: Missuppfattning om meditation

 

1 Comment

  1. För att tända en gnista förundran (både inom en själv och andra), följande fråga kan ställas och begrundas: ”-Denna stund som vi upplever här just nu, har denna stund ett slut?”

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =