' Guidad meditation till djupet – Living Truth

Guidad meditation till djupet

När man pratar två eller fler personer kan det ses som en Satsang. Det vill säga, ett samtal där man tillsammans utforskar vår odödliga essens. Att vara i samma rum och dela närvaro är mycket effektivt för att på kort tid få en inblick i naturen. Då det inte är möjligt just idag, låt oss prova detta i skrift.

Utan distraktioner
De flesta läser det här i mobilen vilket går utmärkt men om du kan, avlägsna dig en stund från övriga distraktioner. Om inte så tror jag ändå det finns ett sätt att uppmärksamma något vi alla delar. Låt inte detta skapa en rädsla för något okänt utan försök att stanna kvar i den grad du kan utan att bry dig om externa notifikationer så kommer det snart blir klart vad det handlar om.

Ett liv, en person, en vilja
För att prata om vår djupaste natur måste vi på något sätt gå bortom personliga preferenser och synsätt på livet. Skall vi prata om något gemensamt så kan vi inte stanna vid perspektiv, förhållningssätt, åsikter eller känslor. Vi måste gå bortom detta eftersom dessa saker ser olika ut för varje individ och även om vi kan ha samma känslor så är det inte möjligt att alla har samma känsla vid samma tidpunkt hela tiden. Det gäller också våra åsikter, de kan ändra på sig beroende på situation och vår öppenhet för förändring, dessutom påverkas de av våra känslor som alltid är i rörelse.

Vi är inte här för att förneka vår individualitet eller säga att vi skall ta bort åsikter och viljor. Vi är inte heller här för att ändra på våra åsikter, känslor eller hur vi ser på livet. Vi är här för att helt enkelt se oss själva på ett sätt som vi normalt inte gör i vardagen.

Aktivitet skymmer sikten
Vi har många saker att tänka på nu, mellan och under alla aktiviteter vi gör. Vi skyndar mellan olika saker till den grad att vi inte kan uppskatta det vi faktiskt håller på med. När detta hjul har satts i rullning så finns det alltid en bakomliggande kontroll och känsla som påminner om vad vi skall göra härnäst. Denna kraft har inte alltid varit där – den började i samma stund som barndomen slutade och när denna kraft är fullt utvecklad kallar vi oss själva för vuxna.

När vi lever tillsammans i en värld som inte uppmuntrar spiritualitet så finns det inga platser man kan gå till för att komma ner i varv och återförenas med sig själv. Vare sig om det är massage, ångbastu, kyrkan eller fredagsmys så kommer vi aldrig till djupet i vår varelse och upplever det som alltid finns med oss. I bästa fall somnar vi på massagebänken eller äter oss mätta med popcorn för att jäsa i soffan och på så sätt uppleva någon form av lugn och ro. I praktiken flyr vi från tomheten inom oss.

Men håller vi oss klara, alerta och vakna kan vi uppleva en djupare form av avslappning. En avslappning som inte kommer och går likt fredagsmys utan en avslappning som alltid är där och som alltid är tillgänglig bakom aktiviteter och längtan till nästa grej. Ta dig tid till att stanna upp och sluta läs när du känner för det. Texten är skriven på ett sätt som gör att du förstår mer ju mindre du rynkar pannan. Stanna upp och låt dig fångas av stunden. Du är välkommen att stanna kvar i atmosfären som skapats och samtidigt kolla upp från skärmen utan att släppa fokus från luften mellan raderna. Fortsätt läs när du känner dig redo.

Här
’Här’ pekar mot det oförnekliga varandet som gör sig till känna i denna stund. Vi kan beskriva det som luft men i själva verket är det något mycket lättare som sträcker sig i allt du upplever. Denna rymd av lätthet vilar i djupet av hjärtat och som dessutom svävar i resten av kroppen. Utan att göra något, kan vi uppleva hur kroppen andas denna lätthet av varande. Låt rymden i djupet av hjärtat expandera och fylla rummet du befinner dig i, stanna precis där du är och låt kroppen andas sin naturliga rytm. Låt spänningar i ansikte, axlar och kropp lösas upp i närvaron av denna stillhet, känn hur kroppen fylls med ändlös lätthet. Känn rymden inom dig och slut ögonen, stanna kvar här tills du känner dig redo att läsa vidare.

När vi stannar i denna tystnad uppenbarar sig en avslappning som inte går att förklara med ord men som inte heller går att förneka. Alla objekt och fenomen som finns inuti detta eviga varande har tystnaden som gemensam nämnare. Denna stillhet sträcker sig till- och förbi universums ytterkant. När vi kommer i kontakt med denna stillhet och låter kroppen andas i sin lugna takt, upplever vi ingen skillnad på vårat innersta väsen och denna stillhet.

Rymden som finns i och utanför är obrytbar, oberörbar och oangriplig. Den påverkas inte av vad som uppenbarar sig i denna stillhet. Kroppen, tillsammans med alla andra objekt, befinner sig inuti denna rymd men ingenting kan påverka själva rymden. Vila i lättheten av hjärtat, vila i din verkliga stillhet och låt dig försonas med evig fred. Stillheten är alltid där. Stanna vaken, stanna medveten och lita på att stillheten inom dig kommer att göra dig fri från lidande.

Lidande finns bara på ytan
Tankar matar sig själv med fler tankar och snabbt läggs det som ett lager ovanpå din redan naturliga stillhet. Dessa lager av tankar och måsten tar dig bort från dig själv och fokus riktas utåt. Att försöka nysta upp problem som skapats av tankemönster med fler tankar är som att försöka släcka eld med bensin. På detta sätt lever de allra flesta människor på ytan av sin varelse och beblandar sig med rörelse och friktion när de egentligen letar efter tystnaden. Att försöka skala bort rörelse med mer rörelse ett ihärdigt försök som tankar inte kommer sluta med. Endast tystnad kan få dessa tankar att sakta ner och endast tystnaden kan ta fram din essens av fred och harmoni.

I djupet finns stillhet, på ytan finns rörelse och utan havets djup finns inga vågor. Gå bortom identitet, gå bortom kroppen, gå bortom allt du för närvarande känner till och håll dig till det oföränderliga. För att vara odödlig behöver man vara med det som redan är odödligt. Att leva från detta djup innebär att vi kan möta ytliga aktiviteter med lätthet och medkänsla. Vi älskar det som är och vi gråter inte när det försvinner, vi har en stabil grund som förgyller varje upplevelse.

Letandet tar oss bort från stillheten
På ett sätt kanske du känner dig långt borta men på ett annat sätt förstår du precis vad som pratas om. Det pratas om stillheten som du är, som du alltid har varit men som du glömt bort på vägen. Det betyder inte att den har försvunnit eller att du måste hitta den, det betyder bara att äntligen kan du släppa idéer om att något annat än dig själv kan göra dig lycklig. Kreation och stillhet är fundamentalt i universum men utan fred med stillheten kan vi inte skapa det vi önskar.

Praktisera medvetande har en stor plats i detta och att leva efter din innersta natur är inte en quick-fix för att sedan återgå till aktiviteter och rörelser. Det är ett sätt att leva i ständig harmoni och sprida kärlek och lugn till alla i din omgivning. Allt du behöver göra är att vara det du verkligen är. Har du kommit så här långt så är det bara en tidsfråga innan det blir din levande sanning. Uppvaknande till vår sanna natur är inte längre en strävan för extrema yogis eller nunnor, det är en verklighet för alla som lever. För det mesta fattas det bara rätt vägledning och riktning för att folk skall bli intresserade och på egen hand uppleva sin inre värld.

Jag kan peka mot din natur men du är den enda som kan vara det. Det här är en inbjudan till ett liv i frihet och harmoni som till en början känns ovanligt men som på sikt blir det mest tillfredsställande en människa kan ägna sig åt.

Må du ha mod att stanna med dig själv och möta protesterna som dyker upp på vägen
Må du har tro och tillit till det du ännu inte blivit sams med
Må du bli fri från lidande och motvilja.

Gilla min Facebook-sida för att få notiser om nya inlägg. Kommentera eller dela med någon som skulle ha nytta av inläggen. Men framförallt, praktisera, stanna med dig själv så kan vi tillsammans sprida harmoni till vår omgivning.

Be happy
Be peaceful
Be liberated

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + tio =