Fördelar med ett öppet sinne

Fördelarna med ett öppet sinne är många, om inte den största delen i att leva ett fritt liv.

Om du beskrivs som en person med ett öppet sinne så är du troligtvis omtyckt bland dina vänner och kan ge ett gott intryck hos nya människor du möter. Har du ett öppet sinne är du sannolikt mer benägen att förstå olika situationer och andra människors upplevelser. Men finns det områden i ditt liv där du kan bli mer ”open minded”?

När jag tidigare pratat med människor angående ett öppet sinne så har de flesta, överlag, en sund inställning till livet. Men det som fascinerar mig är att det gäller saker som de själva behärskar eller har egen erfarenhet av. Exempelvis har jag hört folk säga ”Jag har ett öppet sinne när det gäller…” men allt som ligger utanför angivet område pratar de helst inte om. Har du aldrig tänkt på varför du har ett öppet sinne eller reflekterat över vad det betyder, finns det en risk att du noga väljer ut dina stunder av förståelse. Låt oss ta några exempel som utmanar ditt sätt att tänka:

Hur säker är du på din politiska åsikt och hur fel har de som tycker annorlunda? Ser du varför den andra sidan tycker som den tycker? Om du gör det, hur mycket kärlek och acceptans kan du ge till de som tycker annorlunda?

Hur hanterar du när någon beter sig illa mot dig? Blir du arg? Kan du förstå varför den andra gjorde som den gjorde? Om du kan förstå varför, kan du också förstå att det har aldrig med dig att göra?

När allt går åt skogen på jobbet, när du slår i huvudet i en skåplucka och du spiller ut maten på golvet, finns det då utrymme för att skratta åt dig själv?

Vad känner du när du ser en överviktig person gå in på Mc’Donalds? Bryr du dig? Om ja, är det du känner rättvist och är det du känner på något sätt anknutet till dig själv?

Din partner lämnar dig eller är otrogen. Svartnar det för ögonen eller kan du se varför? Om du ser varför, kan du acceptera din partners val även om det leder till separation?

Dagligen blir vi testade med stora och små utmaningar som kan visa oss hur öppensinnade vi egentligen är. Att ha att öppet sinne handlar om att kunna sträcka sig längre än den första spontana reaktionen då den oftast leder till något värre. Det finns några egenskaper som tydligt talar om hur bra vi är på att se världen från andra perspektiv, även kallat ”öppet sinne”. Att villkorslöst kunna acceptera det som är betyder också att man är villig att acceptera sig själv precis som man är. Besitter man ett öppet sinne är man nyfiken, lätt för att omfamna förändring och kan vända problematik till något positivt.

Men det jag anser vara av störst betydelse är hur villig man är att testa nya saker. Kan du slänga dig ut i något obekvämt och våga göra fel så har du allt du behöver för att ta dig loss från sinnets grepp. Det kommer en dag då du har ett såpass öppet sinne att du vågar ge meditation en ärlig chans. När du gör det har du börjat resan till ett radikalt öppet sinne där ingenting längre kan rubba dig ur balans.

Jag skriver om meditation i min gratis e-bok. Kolla där för att behärska livet på ett smärtfritt sätt.

 

Läsvärt

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *