' Du är medvetande – Living Truth

Du är medvetande

Det är enkelt att rikta sin uppmärksamhet mot saker och ting, vi kan se oss runt där vi befinner oss och utan minsta ansträngning kan vi skifta fokus från en sak till en annan.

Det gäller även våra interna upplevelser. Vi kan rikta uppmärksamhet mot våra händer och vi behöver inte ens ha ögonen öppna för att känna att de finns där. Det känns ungefär som ett energifält, stickningar eller vibrationer i händerna och vi kan på så sätt rikta vår uppmärksamhet dit. Jag gissar att du just nu inte har en aning om hur det känns i foten, utan du måste först fokusera på den för att få bekräftat att den finns. Hjärnan är fantastisk när det kommer till att anta saker och eftersom foten var där igår så är den säkert här idag men innan man gjort en medveten koll kan man bara anta att det är så. (Jag ber om ursäkt om du som läser saknar fötter men samma princip gäller för valfri kroppsdel)

Med lite eftertanke förstår vi att grundinställningen på hjärnan är att vi antar att saker är som de varit och utgår alltid efter bestämda referenspunkter när vi gör våra val. Det läskiga är att hjärnan sköter det här konstant och så länge vi är omedvetna om hjärnans antaganden är det den som bestämmer hur vi skall reagera. Vi antar att saker som händer är personliga och om vi omedvetet låter sinnet sköta våra liv är det lätt hänt att vi lever i en värld av antaganden istället för hur det faktiskt är.

Vi kan med vår uppmärksamhet rikta fokus mot objekt utanför oss själva, mot vår kropp och även mot tankarna. Om du kan vara medveten om tanken ”Jag är”, vem är det då som riktar fokus dit och blir medveten? Uppenbarligen inte ”Jag”-tanken för den tanken är inte beroende av dig utan du uppmärksammar den bara. Tänk att ditt medvetande/uppmärksamhet är som en ficklampa, du lyser på objekt och blir medveten, men hur gör du för att lysa på dig själv? En kniv kan inte skära sig själv, en sax kan inte klippa sig själv och medvetande kan inte bli medveten om sig själv. Det är ungefär här hjärnan låser sig 🙂

Medvetande är ständigt närvarande och behöver ingenting annat för att finnas, det råkar bara vara så att nya objekt ständigt dyker upp och fångar din uppmärksamhet. Det kan vara en parkeringsbot, en missad buss, en lottovinst eller en simpel tanke. Vilket objekt som än dyker upp så gör hjärnan en slutsats och värderar objektet efter personligt intresse. Bra eller dåligt, glad eller ledsen, svart eller vitt och så vidare.

Eftersom du i grund och botten är rent medvetande kan du träna dig själv att beskåda detta mirakel utan att värdera det. Så fort ett objekt eller händelse inträffar är du där med ditt medvetande och kan se på vad som händer utan att döma. Världen är i konstant förändring och nya objekt passerar alltid ditt medvetande men notera att du inte behöver göra något åt det förutom att se det. Meditation hjälper till att uppskatta förändringen och håller samtidigt sinnet i schack genom att inte fästa sig vid objekt. Alla problem och allt lidande grundar sig i att vi fäster oss vid objekt som ändå kommer försvinna förr eller senare.

Du är här nu och du är fullt vaken. Den här stunden är allt du behöver fram tills att du börjar tänka igen 🙂 Lär dig att stanna här hela tiden så blir du snart frigjord från allt lidande.

Kommentera fritt eller önska fler intressanta ämnen <3

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 18 =