' Don’t hate. Meditate! – Living Truth

Don’t hate. Meditate!

Första steget är: Tänk inte på hur du skall meditera. Gör det bara. Nu när vi vet det kan vi lära oss mer om hur man skall göra 🙂

Jag fick en fråga angående meditation så nu tänker jag berätta mer utförligt om hur jag bar mig åt men framförallt hur man förhåller sig till meditation. Det finns mängder med tekniker men jag har använt mig av 3 som gett goda resultat. Det bästa jag gjort när jag väl bestämde mig för att börja meditera var att jag skulle göra det varje dag utan några som helst undantag. Semester, sjukdom, bakis, begravning eller ”orka” är endast bortförklaringar som hindrar en från att leva som man vill. Det handlar om att lära sig att se livet precis som det är och då kan vi inte ta bort eller lägga till saker från det som faktiskt upplevs.

Att åta sig detta innebär att man förlitar sig på att det fungerar men det tar också bort tidsramen och förväntningarna på att något skall ske snabbt. Ett högre medvetande innebär förståelsen om att snabba kickar och förväntningar är roten till allt lidande och det är precis det vi vill komma ifrån. Det tar ett tag innan sinnet förstår att det är bättre att leva nu än sen och fram tills dess kan meditation upplevas som en utmaning. Ett otränat sinne tycker inte om att vara i nuet så förvänta dig att möta motstånd genom bortförklaringar eller ”ska bara”-tankar som stoppar dig från att meditera. Du är kaptenen över skeppet, glöm inte det!

Jag började meditera genom att sitta ner på golvet, benen i kors och med stängda ögon. Jag ställde en timer på 20 minuter. En tyst miljö är att föredra när man börjar då man har lättare att koncentrera sig på uppgiften. Jag andades genom näsan och försökte känna hur det kändes när luften gick in och ut ur i näsan. Du har en (1) uppgift när du mediterar på detta sätt och det är att känna hur det känns i näsan efter varje andetag. Låt andningen ske naturligt och om det blir svår att känna så ta några extra djupare andetag och gå sedan tillbaka till den naturliga andningen.

Tankar och känslor kommer dyka upp men kom ihåg att hålla dig till uppgiften. Varje gång du tappar bort dig så skall du börja om. Du kommer att få börja om oräkneligt många gånger men din uppgift är att återgå till andningen så lägg ingen skuld på dig själv när du svävar bort i drömlandet. Ibland kan man sväva bort i flera minuter kanske till och med tills klockan ringer men det gör inget! Vilka tankar som än kommer upp så är de inte dina. Du kan inte rå för vad det är som tänks men har du tränat ett tag har du valet att inte bry dig 🙂

Om 20 minuter låter länge så börja med 5 minuter. Sitter du på golvet så ha gärna en kudde under dig så du slipper ha knäna svävandes i luften. Det går bra att sitta på en stol också men ligg inte ner för rätt som det är vaknar du av din egen snarkning. Meditera gärna på morgonen eller på kvällen men gå inte ut för hårt! Det är mycket bättre att börja med 5 minuter och öka med 1 minut varje vecka än att köra stenhårt på 1 timma om dagen och ge upp efter 2 veckor. Det långsiktiga vinner alltid och det gäller även meditation. Meditera minst en gång om dagen och vill du göra mer så är det ingen som stoppar dig 🙂

Gör detta minst 1 månad sen kan du experimentera med andra tekniker. Min favorit är att göra ingenting och Vipassana. Jag kan skriva mer utförligt om båda teknikerna vid ett senare tillfälle men det jag vill lyfta fram är att inte ha några större förväntningar när man börjar.

Med tiden kommer du kunna se dina tankar på ett nytt sätt och det är då du börjar leva på riktigt.

 

2 Comments

  1. Tack för bra tips! 🙂 Jag har gjort några guidade meditationer som känns bra och jag känner nu när jag gjort det några dagar i rad att jag längtar till nästa gång jag ska göra det. Mår så bra av att meditera 🙂 Tänker prova lite olika tekniker och ska även testa ”ditt” sätt.

    1. Hej

      Kan du uppskatta stillheten redan nu så är det bara att fortsätta i samma spår. Tillslut sker det per automatik 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 13 =