' Din värsta fiende – Living Truth

Din värsta fiende

Tänk på alla problem man någonsin haft och alla problem som finns i vardagen. Den jäveln som ser till att allt det händer borde man ta ett snack med.

Ta ett snack med dina tankar och notera att du inte behöver bry dig om vad som sägs. Det är egot som står för allt vårt lidande, den vill alltid jämföra sig med andra och den vill alltid ha rätt. Det är som att man bär en mask som skyddar en från sitt riktiga jag. Egot är rösten i huvudet som säger ”jag”. ”Jag” vill alltid ha rätt och ”jag” vill alltid ha det så bra som möjligt och ”jag” tycker att den personen är dum i huvudet. Egot moraliserar, jämför och tycker en massa om vad som är rätt eller fel. Men egot glömmer helt bort att rätt och fel kan betyda olika för olika människor.

Det pågår jämt en inre röst som kommenterar allting vi gör, lägger stämplar på sin omgivning och placerar saker i fack efter sin egen världsbild. Den tolkar världen genom vad den har fått lära sig och genom våra sinnen men den kan aldrig ge en korrekt bild av verkligheten. Om 2 personer tar en promenad genom en park och sedan frågar man båda  två vad de sett så kommer vi garanterat att få två olika svar. Det beror på att vi tolkar verkligheten olika. Gör vi på samma sätt när det gäller politik och ingen vill ha fel så har vi genast skapat oss krig. (Ja, samma gäller religion)

Det är så uppenbart att egot ställer till med problem när man väl ser det men vi är så låsta i våra tankar att vi aldrig ifrågasätter oss själva. Vi tar allting som sägs som en absolut sanning och därmed lever vi våra liv i tankarna och inte i hjärtat. Egot försöker skydda dig genom att aldrig göra förändringar för den vet att det är ingen risk att hålla sig till samma saker varje dag. Problemet blir att hjärtat säger annat! Så länge vi identifierar oss med tankarna kommer egot alltid köra över vad man egentligen vill.

Varje gång man känner motstånd och tänker att man borde gjort något annat är egot inblandat. Varje gång man pratar skit om någon annan är egot inblandat. Varje gång man lägger skuld på sig själv är egot iblandat. Detta plus alla andra gånger man helst vill vara någon annanstans är på grund av egot.

Det bästa är att man har valet att lyssna på vad som sägs. Man har valet att ta åt sig och agera på tankarna eller låta dem passera tills nästa tanke kommer. Lär man sig att distansera sig från sina tankar kommer alla problem att upplösas. Du tror inte att det är sant men det är sant. Fast lita inte på mig, testa själv!

Ge upp att försöka styra eller kontrollera omvärlden så blir det genast mycket behagligare. Det blir lugnare och man oroar sig inte lika mycket för vad som skall hända. Det är en ständig kamp mellan egot och sitt riktiga jag – tills man inser att man inte behöver lyssna längre.

Obs! Börjar man utmana egot kommer man säkert få en känsla av att man håller på att bli galen. Det är egots försvar och det går över. Som allt annat 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + åtta =