' Det finns bara en sak som består – Living Truth

Det finns bara en sak som består

Under tiden du drömmer kan du inte svara på om det är en dröm och ännu värre när du sover djupt, då vet du inte ens att du finns. Enda gången du anser dig vara säker är när du är i vaket tillstånd och tänker ”Jag är vaken”.

Jag är för första gången på semester i mitt eget hemland, ankom igår efter ca 80 timmars resande via Miami, Boston, Madrid och Amsterdam. Vintern i Chile blev för påtaglig och med tanke på att jag älskar solen så passar den svenska sommaren perfekt. Men nu till dagens ämne! Vem är du när du är vaken, drömmer eller sover?

Vad är sant?
För att något skall vara riktigt sant behöver det vara bestående, permanent och fritt från objekt. Faktum är att allt vi gör eller pratar om ändrar på sig och din sanning är inte den samma som min och så vidare. Vare sig vi har olika åsikter, eller samma, kan vi aldrig peka ut något som ”Sanningen” då allt annat automatiskt skulle bli falskt. Om vi kommer överens om detta har vi gjort det svårt för intellektet då det inte går att placera sanningen i en mental minnesbox. För att göra ett test kan du nu ägna 5 minuter åt att lista ut något som är permanent. Hittar du något?

Vaket tillstånd
Om jag frågar dig ”Är du vaken?” så kommer ditt svar att bli ”Ja”. Nästa fråga blir då: ”Hur vet du det?” Ditt vakna tillstånd har allt för att bekräfta din verklighet, den har allt för att du skall kunna ställa en fråga och sedan svara på den. Visst känns den här verkligheten verklig? Visst är det enkelt att förklara allt som händer i ditt vardagliga liv? Och ja, det är verkligt men att du är vaken är inte den absoluta sanningen då du varje natt går igenom tillfälliga stadier av dröm och djupsömn. Ditt medvetna tillstånd är inte alltid aktivt och är således inte permanent.

Dröm
Drömmar känns högst verkliga och faktum är att vi inte ifrågasätter sanningshalten när vi befinner oss i en dröm. Enda gången vi kan ”bekräfta” att det var en dröm är när drömmen redan har passerat, det vill säga när vi vaknar. När du vaknar, vaknar också en del av hjärnan som säger ”Ah! Det var bara en dröm!” och du är säker på att det inte var på riktigt. Men drömmar, just när de existerar, är ett verkligt tillstånd men avfärdas när det vetande tillståndet vaknar. I drömmar finns ingen logik.

Djup sömn
Var är du när du sover djupt? Till skillnad från vaket tillstånd och drömmar så kan vi i djupsömnen inte uppfatta någonting. Vi vet varken in eller ut, det finns ingen som kan bekräfta eller dementera den tillfälliga verkligheten du befinner dig i. På ett sätt är djupsömn närmast sanningen men eftersom det är ett temporärt tillstånd kan vi inte ta den för den absoluta sanningen, även om tid och rum upphör. Djupsömn är evigt och tomt, det finns inget att göra, inget att vänta på och ingenstans att gå.

Vad finns där bakom?
Vad kan vi hitta som är permanent och bestående? Du vet att du en vacker dag kommer att dö men observera då att om något kan försvinna så kan det inte vara det absoluta. När du på egen hand lutar dig mot det icke tillfälliga så kommer hitta svaret på frågan. För att ge dig en hint så kommer du aldrig finna ett svar i form av en tanke då tankar är lika med tillfälliga objekt. Det som alltid består är det som inte finns vilket gör det icke-existerande till den verkliga verkligheten och alla andra stadier av medvetande är en endast fantastiska drömmar. När hade du senast problem i en djupsömn? De finns inte.

Det finns någonting, underliggande allt annat, obeskrivligt och evigt stilla. Detta är din sanna natur och när du förstår din sanna natur upphör allt annat. Detta är inget att vara rädd för och detta är inget du kan söka efter. Att vara är inget mål i framtiden, att vara kan endast ske nu och det sker hela tiden.

Sätt dig ner och meditera, försök lista ut vad som är permanent och bli sedan överraskad av den verkliga verkligheten. Det är uppenbart men ändå så svårt att missa. Det går inte att hitta något som redan finns här men vad behöver du göra för att inse det? Begär och motvilja kommer aldrig ta dig dit du vill.

Endast observation av det som är gör att allt förvandlas till en lek av former.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 2 =