Därför skall du gå en Vipassana-kurs

Nyss hemkommen från en 10-dagars Vipassana-kurs där jag servade 70 studenter på resan till frihet. När 10 dagar passerat förstår man varför insikten om sig själv är det enda som kan rädda oss från ett världsligt och eskalerande lidande. Det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån eller hur du mår, har du ingen tidigare erfarenhet av meditation kommer en kurs att förändra ditt liv till det bättre.

Har du, precis som jag, alltid känt något inom dig som du inte kunnat beskriva? Om du råkat växa upp i en religiös familj är det sannolikt att du tror att det okända beror på Gud. Om du vuxit upp i en familj utan tro är det stor chans att du helt förnekat det okända inom dig. Är du uppmärksam märker du att vad du än tror på så har någon annan talat om det för dig. Så länge du inte utforskar sanningen på egen hand kan du aldrig vara säker på svaret.

Var kommer du ifrån?
Om du växte upp i en religiös familj, en rik familj, en fattig familj eller en familj full av kärlek så kommer du ha nytta av att gå en Vipassana-kurs. Om du fick valet att offra 10 dagar av ditt liv för evig frihet, hade du då gjort det? Visst låter det för bra för att vara sant? Inte nog med det: en Vipassana-kurs är dessutom gratis. Du får gratis boende och gratis mat (mycket god) som någon annan lagat. Allt du behöver göra är att följa vissa regler under 10 dagar, efter det är det upp till dig vad du väljer att göra med ditt liv. Du behöver ingen tidigare erfarenhet, din historia och status saknar betydelse när du väljer att uppleva naturen inom dig. Vipassana betyder att se saker som de är, inte som du tror att de är. Med övning kommer du snart se att allt du tror dig veta om den externa världen är bara som det ser ut att vara. Under ytan pågår något som du omöjligt kan greppa utan direkt erfarenhet.

En utmaning värd att besegra
Vissa utmaningar lockar med fina belöningar och andra utmaningar, beroende på avsaknaden av intresse eller låg tillfredsställelse, är inte ens värda att ta sig an. Den här utmaningen är bortom sinne och materia vilket också gör att du i dagsläget inte kan se vilken belöning som väntar. När du tar dig an andra utmaningar och processer vet du oftast innan vad du kommer att få tillbaka. Men hur skall man kunna mäta evig lycka och frihet i materiella ting? Vad är riktig lycka och harmoni värt i pengar? Det du vinner på att ta dig igenom en 10-dagars Vipassana-retreat är obeskrivligt. Allt jag kan säga är att det är värt det varje gång och alla som avslutar en kurs bevittnar lyckan.

Förvänta dig utmattning, irritation, negativitet, smärta och obehag. Förvänta dig inte en avslappningssemester. Den här kursen innebär att du jobbar för din egen frihet och jag måste understryka att det är du som måste arbeta för din frihet. Ingen annan. Den riktiga semestern börjar när du avslutar kursen och då spelar det ingen roll vad du går tillbaka till. Nu kanske du undrar varför du skall behöva gå igenom visst obehag och svaret på den frågan är att meditation ändrar på dina invanda och bekväma tankemönster, självklart kommer sinnet att protestera. Det bekväma du alltid ägnat dig åt kan aldrig leda till ett liv fullt av frihet och lycka. Dina tankemönster tar dig alltid tillbaka till elände och om du inte gräver djupt i det undermedvetna kan du aldrig bryta cirkeln av lidande.

Hur skulle du må om allt försvann? Din hälsa, dina vänner, familj och pengar. Om du känner obehag av den tanken är Vipassana helt rätt för dig. Det tränar dig till att vara lycklig enbart för lyckans skull och den visar dig att kärlek har ingenting med utomstående objekt att göra. Himlens rikedom finns alltid inom dig och den finns tillgänglig för alla som önskar. Denna teknik lär dig att se saker som de är och med träning förstår du att allt som är, är perfekt. Inget behöver tas bort eller läggas till.

Investera i dig själv
Skulle du satsa 1000 kronor på en travhäst om du visste att hästen skulle vinna? För att göra oddsen ännu bättre: det finns bara en motståndare och det är en snigel med lim under sulorna. Banan är så smal att hästen inte kan vända om, den måste komma i mål förr eller senare. Självklart hade du satsat pengarna och helst lite till. Om du litar på att villkorslös kärlek existerar har du lika stor chans att själv uppleva det. Allt du behöver göra är att investera i dig själv. Väljer du att tålmodigt utforska sanningen inom dig är du garanterad ett liv i harmoni och fri från lidande. Frågor om vad du skall göra med ditt liv tynar bort, du vet vad ditt hjärta vill och meditation hjälper dig att följa det. Det finns inga undantag. Kruxet är att du måste göra det. Om du spelar på en vinnande travhäst är det du som får pengarna, inte jag. Varje individ måste själv gå vägen och min uppgift är att berätta för dig att det är värt det oavsett vilka bortförklaringar du har.

För att sammanfatta det hela så spelar det ingen roll vem du är i dagsläget. Du kommer stöta på motstånd och en 10-dagskurs innebär att du måste jobba för din egen frihet. Den första kursen är ingen dans på rosor men har du väl tagit dig igenom det så väntar ett liv du aldrig trodde var möjligt. Det finns inget att vänta på. Det sägs att varje stund är en ny möjlighet att göra något annat och den som sade detta menade det bokstavligt. Ditt syfte här på jorden är att bidra till mänskligheten på ditt unika sätt och den första du skall hjälpa är dig själv. Boka en kurs på https://www.dhamma.org/. Väntetiden är ett par månader så mitt tips är att du bokar idag, sen har du gott om tid att ”förbereda” dig 🙂

Dyker det upp frågor kring meditation så svarar jag gärna i kommentarsfältet eller på min Facebook-grupp.

En sista sak, det spelar ingen roll hur gammal du är. På min första Vipassana-kurs fanns en herre som nyss hade fyllt 80. Det är aldrig för sent att uppleva frihet.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *