' Börja meditera – steg för steg – Living Truth

Börja meditera – steg för steg

Jag är glad att du läser det här. Jag är glad att du funderar på att börja meditera och jag är säker på att du känner till några av fördelarna.

För att nämna några: allt från bättre sömn och mindre stress till ökad koncentrationsförmåga och glädje. Det finns vetenskapliga bevis för att meditation förändrar hjärnan. Fördelarna är dock fler än vad forskarna kan tala om för dig. Det finns ca. 100 vetenskapliga bevis för att meditation är bra men det går inte att förklara hur det känns när man själv gör det. Läsning kan aldrig vara bättre än din direkta erfarenhet och det betyder att du kommer bli överraskad av fördelarna. Det kanske är svårt att tro men du kan inte, om du inte mediterat, förstå hur bra det är. Hade du förstått så hade du inte slösat din tid med att läsa det här, du hade suttit någonstans och mediterat 🙂

Allt vi gör beror på vilka vanor vi har. För att ändra ditt liv och leva som du vill är det nödvändigt att ändra på dina vanor. Det är en process och det tar tid men det är också det enda sättet vi kan göra det på. Jag sade upp mig från mitt jobb och nu lever jag fri utan några måsten eller krav. Den bästa vanan i mitt liv är meditation. Jag är glad att jag gjorde meditation till en daglig rutin för det har gett mig mer än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. Utan att jag visste vad jag höll på med, har meditation hjälpt mig att införa många nya vanor och tack vare det lever jag min dröm.

Bestäm dig
Att du skall sitta ner i två minuter varje dag. Två minuter är allt som krävs, det kan låta enkelt men gör det bara. Du måste lura dig själv för annars är risken stor att bekvämligheten tar över. Därför är två minuter om dagen så enkelt att du inte kan misslyckas och har du klarat två minuter tycker jag att du är värd en fin present, det är nämligen starten på ditt nya liv. Du behöver bara bestämma dig EN gång, resten av tiden vet du vad du skall göra. Bestäm dig idag och när morgondagen kommer har du redan gjort ett val, det finns inget att grubbla på, det är bara att göra det. Att bestämma sig innan tar bort den inre dialogen och du behöver således inte fundera när du vaknar. Bestäm att meditation skall vara en daglig rutin för resten av ditt liv.

Din största prioritering
Jag förstår att du har mycket att tänka på i ditt vardagliga liv. Jag förstår att du har mycket att stå i och däremellan behöver du ladda batterierna. Jag förstår att mycket av stressen beror på att vi saknar tid och att lära sig något nytt är inte den största prioriteringen. Jag vill ändå påminna dig om att meditation kommer ta bort all din stress. Meditation är inte ytterligare en stressfaktor. Det är lösningen. Gör dessa två minuter till de viktigaste. Två minuter kan kännas meningslöst men detta är för att installera en ny vana. Kom ihåg att dina vanor bestämmer hur bra du mår. Meditation är den bästa vanan för att må ovanligt bra hela tiden.

Gör det varje morgon
Varje gång du vaknar, innan du gör något annat, se till att meditera två minuter. Ett bra tips är att sova med mobilen i flygplansläge och när klockan ringer går du upp, ställer alarm på två minuter och när du är klar med dagens meditation (två minuter) kan du slå på luren igen. Att göra det vid samma tidpunkt varje dag underlättar installationen av den nya vanan. Du kan givetvis göra det på kvällen om det passar dina rutiner bättre men se till att göra det vid samma tidpunkt varje dag. Det är bra att ha en så kallad ”trigger” som påminner dig om det. Att vakna på morgonen är en trigger som alltid återkommer så se till att installera din nya vana i anslutning till en daglig händelse. Skriv en lapp eller ännu bättre, måla en fin teckning som du ser när du vaknar. När du ser din påminnelse vet du vad du skall göra. Ställ inga frågor!

Öka tiden efter varje vecka
När du klarat två minuter om dagen under en veckas tid är det dags att avancera. Utöka till 5 minuter om dagen. Anledningen till att du skall börja smått är, återigen, för att göra det till en vana. Nästa vecka ökar du tiden igen till 10 minuter. Gör dig själv en tjänst att inte gå ut för hårt! Två minuter om dagen är mycket bättre än en timma och aldrig mer igen. Sikta på 30 minuter om dagen efter ca två månader, mer om du önskar. Men det viktigaste är att du gör det varje dag.

Teknik
Vilken teknik du använder spelar mindre roll så länge du gör det. Önskar du guidade meditationer så kör på det! Personligen gillar jag att meditera som jag är, utan musik, mantran eller något annat. Sätt dig ner med benen i kors eller på en stol. Låt andningen ske naturligt och observera hur det känns i och utanför näsan. Känn efter. Sticks det? Varmt? Kallt? Vibrationer? Vad du än känner, låt det vara som det är. Precis såhär enkelt är det att meditera. Du behöver bara observera hur det känns i näsan just nu. Det dröjer inte många sekunder innan sinnet presenterar en mängd olika tankar för dig men det gör inget. Din uppgift är att koncentrera dig på sensationen i näsan. När du kommer på att du svävat iväg bland tankar, återgå till uppgiften. Det hela går ut på att tappa koncentrationen för att sedan återgå till känslan i stunden. Upprepa detta tills alarmet ringer och gör om samma process nästa dag. Oroa dig inte för tekniken i början, du kommer hitta dit så småningom. Testa detta i några veckor och om du fortfarande känner dig osäker så lovar jag att hjälpa dig.

Meditation är så enkelt att det blir svårt
När du mediterat ett tag kommer det garanterat dyka upp känslor som gör att du vill resa på dig eller börja tänka på något annat spännande. Sinnet avskyr att vara stilla och kommer därför försöka få dig ur balans. Detta är endast en prövning, glöm inte bort din uppgift som är att observera. Vad som än händer. På detta sätt övar vi sinnet att befinna sig i stunden. Vi övar oss på att vara som vi är. Vi övar oss på att släppa taget och uppleva verkligheten som den är, utan tankar och koncept. Detta är den ultimata friheten och lyckan, att inte vara beroende av något. Inte ens dig själv.

Utgå från kärlek
Se din nya vana som något större. Inte för att du skall stressa mindre eller för att någon annan sagt att det är bra. Utgå från kärleken till dig själv! Att spendera en stund med dig själv varje dag och uppleva miraklet inom dig är helande. Det är något vackert, precis som du i din renaste form. Du är allt annat än tankar och det blir tydligare och tydligare ju mer tid du spenderar med dig själv. Du är det bästa som finns och det är självklart att du skall ge dig tid i stillhet. Vila i din vackra natur och förstå att du, just nu, är perfektion. Se det som en tjänst till dig själv, se det som ett tack till universum. Du vet att du är stillhet och frihet, allt du behöver göra är att släppa tankarna om det. Meditation hjälper dig att utforska din sanna natur på djupet, du är allt annat än vad du tidigare trott.

Resultat
Som sagt, fördelarna är många fler än vad du kan förstå och du märker skillnad efter bara några veckor. Det är viktigt att poängtera att du inte skall sträva efter några resultat, du mår bäst när du inte förväntar dig något. Du kan säga emot mig hur mycket du vill men din själ skriker efter villkorslös kärlek som tankar aldrig kan ge dig. Detta är precis vad ditt riktiga jag alltid letat efter, att vila i stillhet. Meditation tränar dig att ta bort förväntningar på omvärlden och på så sätt uppskattar du stunden som den är. Mitt tips är att meditera helhjärtat och koncentrerat men samtidigt släppa taget om att något skall hända. Det som händer är det som händer. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Meditation är din träning för att du skall kunna se det med egna ögon.

Snart kommer du uppmärksamma hur ditt sinne arbetar och vilka tankar du matas med. Snart kommer du komma på den geniala idén att du inte behöver lyssna på vad som sägs och i samma stund har du startat resan till frihet. Upprepning, upprepning och åter upprepning är det som kommer befria dig.

Det börjar med två minuter om dagen.

Har du funderingar om meditation, vanor eller tankar: Gå med i min Facebook-grupp och ställ dina frågor.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + tolv =