' Att säga vad man menar – Living Truth

Att säga vad man menar

Vi försöker undvika att såra människor genom att linda in våra känslor i mjuka ord. Vi gör det av omtanke men sanningen är att det oftast leder till förvirring.

Att säga vad man menar i sociala sammanhang kan betyda att man uppfattas som annorlunda eller konstig. Vi har accepterat att vi skall uppföra oss enligt alla normer och det är nästan så att vi har skapat en ISO-standard för hur man skall bete sig bland folk. Om vi håller med när människor pratar, undviker att ha starka åsikter och känslor så har vi större möjligheter till att bli accepterade. Det verkar vara viktigare att bli accepterad än att våga visa känslor och att bli omtyckt på riktigt.

Om vi berättar vad vi känner blir vi sårbara och då riskerar vi att våra svagheter kan användas mot oss. Egot fungerar på ett sådant sätt att den alltid vill vara lite bättre än omgivningen och många gånger skyr den inga medel för att uppfylla sitt syfte. Alla har varit med om människor som trycker ner andra för att känna sig bättre men vi måste komma ihåg att detta är ett högst omedvetet beteende. Personer som gör på detta vis har en inre osäkerhet som de helt enkelt inte ser och kan därför inget göra än att fortsätta. Att däremot vara medveten om sin sårbarhet är en stor fördel om man vill fortsätta utvecklas.

Döljer man sina känslor och lindar in sina intentioner kommer omgivningen få en felaktig bild av vem du är. Du visar en bild av dig själv som du tror att omgivningen vill se för att på så sätt bli accepterad. Inte nog med att du lurar alla andra utan det största sveket är att du lurar dig själv och tar bort allt som gör dig unik. Vi har lärt oss att vi skall vara på ett visst sätt och då gör vi som vi blivit tillsagda men detta skapar inre konflikter då vi går emot vår innersta sanning. Om ingen annan vet vem du är så kan du aldrig bli omtyckt för den du är. Det är en anledning till att det gör så ont att avsluta en kärleksrelation för där kan man åtminstone vara sig själv i en högre utsträckning.

Att börja säga och göra vad man menar är otroligt viktigt om man vill ta bort några tegelstenar ur ryggsäcken. Det krävs mod och medveten närvaro men sakta inser man fördelarna med att vara äkta. Folk som gillar dig kommer gilla dig ännu mer och folk som bara är ytligt bekanta kommer falla bort av sig själva. Tillslut spelar det ingen roll vad du gör, folk kommer fortfarande stå vid din sida och enda anledningen är att du är äkta. Det finns inte längre några krav på dig och du ställer inga krav på någon annan. Det växer fram en frihet och en autenticitet som endast går att få när man står upp för sina värderingar och principer. Det är lätt att ljuga för andra men man bör veta att i samma stund ljuger man även för sig själv.

Säg vad du menar så kommer du att acceptera omgivningen istället för att den skall acceptera dig.

2 Comments

  1. ”I’d rather be hated for what i am than loved for what im not!” Passar rätt bra in här…
    All kärlek och lycka till dig! <3

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 14 =